When you explain it, it becomes BANAL.

Η πολύχρωμη γιορτή

Δέσποινα Νάτση

Δέσποινα Νάτση

Μάιος 14, 2022

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Η πολύχρωμη γιορτή

Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 η ομοφυλοφιλία αποτελούσε ποινικό αδίκημα σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α., εκτός του Ιλινόις. Επιπλέον, αποτελούσε και ασθένεια, γεγονός που επέτρεπε στους γιατρούς να ακολουθούν πρακτικές «θεραπείας» της ομοφυλοφιλίας, όπως η λοβοτομή, ο ευνουχισμός, η ύπνωση και το ηλεκτροσόκ. Το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατούσε έδωσε έδαφος, ώστε μαζί με την καταδίωξη των κομμουνιστών να ξεκινήσει και η καταδίωξη των ομοφυλοφίλων. Το φαινόμενο έμεινε γνωστό ως «Lavender Scare» και είχε ως συνέπεια πολλοί γκέι και λεσβίες που κατείχαν κρατικές θέσεις να τις χάσουν. Επί σειρά ετών καταδιώκονταν όλοι οι γκέι άνδρες και οι λεσβίες που εργάζονταν για την κυβέρνηση. Η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν συνώνυμο της ασυγκράτητης σεξουαλικής ορμής, ενώ τόσο οι ομοφυλόφιλοι όσο και οι κομμουνιστές θεωρείτο ότι στόχευαν να διαβάλουν τα παιδιά με τη συμπεριφορά τους. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και πολλοί αυτοκτόνησαν, διότι δεν μπορούσαν να βρουν εργασία μετά την αποκάλυψη του ερωτικού τους προσανατολισμού.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά μόνο της καταπίεσης και των διακρίσεων που υφίσταντο τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα εκείνη την εποχή. Στις 27 Ιουνίου 1969, σε μία από τις συνηθισμένες εφόδους της αστυνομίας στο γκέι μπαρ Stonewall Inn στο κέντρο της Νέας Υόρκης, αντί για τη συνηθισμένη διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων, οι θαμώνες εξεγέρθηκαν, αρνήθηκαν να στοχοποιηθούν για μία ακόμα φορά και ακολούθησαν πολλά επεισόδια. Η βραδιά αυτή αποτέλεσε δυναμική έκφραση του αιτήματος για ίσα δικαιώματα, που τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στερούνταν αδικαιολόγητα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το επόμενο έτος την ίδια ημέρα, στις 28 Ιουνίου 1970, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, σε ανάμνηση του γεγονότος της προηγούμενης χρονιάς, η πρώτη παρέλαση περηφάνιας (Gay Pride), και έκτοτε παρελάσεις περηφάνιας λαμβάνουν κάθε χρόνο χώρα σε όλον τον κόσμο, κυρίως κατά τον μήνα Ιούνιο, ο οποίος για το κίνημα θεωρείται ο μήνας υπερηφάνειας.

Οι παρελάσεις περηφάνιας/gay prides, λοιπόν, αποτελούν ειρηνικές εκδηλώσεις απελευθέρωσης και διεκδίκησης, με σημαντικό ιστορικό βάρος, παρά την παραπληροφόρηση και την άγνοια πολλών πολεμίων τους. Περηφάνια σημαίνει αποδοχή. Από τους γονείς, από τους/τις φίλους/ες, από τους/τις συνεργάτες/ιδες, συναδέλφους, από ολόκληρη την κοινωνία. Περηφάνια σημάνει αναγνώριση. Περηφάνια σημαίνει αγώνας, απελευθέρωση, ισότητα, ισονομία, ελευθερία. Περηφάνια είναι να μιλάς ελεύθερα γι’ αυτό που είσαι, χωρίς να περνάς από φίλτρο το άτομο στο οποίο απευθύνεσαι, για να καταλάβεις εάν είναι ομοφοβικό ή όχι. Περηφάνια είναι να ερωτεύεσαι, χωρίς να φοβάσαι. Περηφάνια είναι να καταφέρεις να αγαπήσεις το άτομο που είσαι, παρά την πλύση εγκεφάλου που σου έχουν κάνει ότι είσαι κάτι μη φυσιολογικό. Όποιο άτομο ταυτίζεται με τα παραπάνω είναι ευπρόσδεκτο να συμμετέχει στην πολύχρωμη γιορτή, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου!


Μοιράσου το με αγαπημένους σου