When you explain it, it becomes BANAL.

Ο μύθος του ελεύθερου επαγγελματία

Κατερίνα Αναστασοπούλου

Κατερίνα Αναστασοπούλου

Ιανουάριος 14, 2022

Κατηγορία: Κοινωνία
#Εργασία
Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Ο μύθος του ελεύθερου επαγγελματία

Είναι γεγονός πως έχει τη χάρη του το ελεύθερο επάγγελμα. Όπως λέει και το όνομα, έχει μια ελευθερία που ζηλεύει πολύς κόσμος. Αλλά το όνομα λέει και «επαγγελματίας», που σημαίνει ότι δεν παύει να είναι δουλειά. Και πόσο ελεύθερο μπορεί τελικά να είναι ένα επάγγελμα; Ας δούμε κάποια σημεία του ελεύθερου επαγγέλματος και τι πραγματικά σημαίνουν.


Δουλεύεις όποτε θέλεις

Ναι, πράγματι, έχεις πιο ευέλικτο ωράριο και μπορείς να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου, ανάλογα με το τι θες να κάνεις κάθε μέρα. Αλλά αυτή είναι η μεγάλη παγίδα. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ωράριο, μπορεί να καταλήξεις να δουλεύεις ολημερίς κι οληνυχτίς, να μην έχεις καθόλου πρόγραμμα και να χάνεις τη ροή της καθημερινότητας. Χρειάζεται πειθαρχία και αυτοέλεγχος, για να δουλεύεις ανθρώπινες ώρες και να μη γίνει η δουλειά σου όλη σου η ζωή.


Δουλεύεις στο σπίτι

Ναι, δουλεύεις στο σπίτι με τις πιτζάμες σου. Καλά μέχρι εδώ. Αλλά, όπως κατάλαβαν πολλοί τα χρόνια της πανδημίας, αυτό δεν είναι πάντα ιδανικό. Προφανώς και βολεύει σε πολλά πράγματα, αλλά οι αντιπερισπασμοί στο σπίτι είναι πολλοί και συνεχείς. Θα μιλήσεις στο τηλέφωνο, θα απαντήσεις σε μηνύματα –πράγματα που ίσως να μην έκανες σε ένα γραφείο, για παράδειγμα–, θα ανοίξεις στον κούριερ, θα βάλεις το φαΐ να γίνεται, θα πλύνεις κανένα πιάτο ενδιάμεσα, θα χαζέψεις στην τηλεόραση – «έλα μωρέ, μισή ωρίτσα μέχρι να φάω» σου λέει. Αυτός είναι χρόνος που χάνεις από τη δουλειά καθαυτή, και κυρίως χάνεις τη συγκέντρωσή σου, η οποία δεν είναι καθόλου εύκολο να επανέλθει. Και δεν συζητάμε καν το να μένεις με σύντροφο, συγκάτοικο, οικογένεια, παιδιά, για ευνόητους λόγους. Και, βέβαια, υπάρχει και το ψυχολογικό/κοινωνικό κομμάτι, που λέει ότι μπορεί να περάσουν μέρες που να μην έχεις δει άνθρωπο και να έχεις μιλήσει οριακά με τον εαυτό σου. Κι αυτά καλό είναι να μη γίνονται.


Δουλεύεις απ’ όπου θες και παίρνεις τη δουλειά παντού μαζί

Τέλεια ιδέα! Τι καλύτερο απ’ το να πας ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή διακοπές σε ένα ηλιόλουστο νησάκι και όχι μόνο να έχεις μαζί σου το άγχος της δουλειάς, αλλά να πρέπει να βρίσκεις και χρόνο μες στις ξέγνοιαστες μέρες σου, για να δουλεύεις! Ποιος δεν θα ’θελε να τον περιμένει η παρέα για την παραλία, να πρέπει να γυρίσει νωρίς από τη βόλτα, για να δουλέψει, ή να κάθεται να ξενυχτάει με το λάπτοπ αντί να πίνει ποτάρες στα μπιτσόμπαρα! Κι επειδή οι περισσότεροι από εμάς μάλλον έχουμε κάνει αυτό το λάθος τουλάχιστον μία φορά, έχουμε συνειδητοποιήσει πως όσο και να βολεύει το να πάρεις μαζί τη δουλειά, είναι πολύ εύκολο να μπεις σ’ αυτό το τριπάκι και να μην παίρνεις ποτέ άδεια. Άλλωστε, οι διακοπές αυτό σημαίνουν. Διακοπή από όλα, και κυρίως από τη δουλειά!


Μοιράσου το με αγαπημένους σου