When you explain it, it becomes BANAL.

Τεν Τεν: Βέλγος, ή μήπως Δανός;

Μελίνα Δρόσου

Μελίνα Δρόσου

Μάρτιος 08, 2021

Κατηγορία: Λογοτεχνία
Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Τεν Τεν: Βέλγος, ή μήπως Δανός;

Και ποιος δεν ξέρει τον ατρόμητο και ευρηματικό ρεπόρτερ με τα κόκκινα μαλλιά και το χαρακτηριστικό τσουλούφι! Ο Τεν Τεν γεννήθηκε από την πένα του Ερζέ και έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1929 στην εφημερίδα των Βρυξελλών Le Petit Vingtième, σε μια εποχή κατά την οποία τα κόμικς λογοκρίνονταν και κατηγορούνταν για διάδοση επικίνδυνων ιδεών. Ο Τεν Τεν, όμως, ο οποίος ταξίδευε ανά τον κόσμο παρέα με τον σκύλο του, Μιλού, έμπλεκε σε περιπέτειες και έλυνε μυστήρια, έγινε γνωστός παγκοσμίως και συνέβαλε στην αναγνώριση των κόμικς ως μορφής τέχνης.

Λίγοι, ωστόσο, ξέρουν την ιστορία που κρύβεται πίσω από τον διάσημο αυτόν ήρωα. Πηγή έμπνευσης για τον Βέλγο καλλιτέχνη αποτέλεσε ίσως ο Δανός Πάλε Χουλ, ο οποίος κέρδισε έναν διαγωνισμό που διοργάνωσε η δανική εφημερίδα Politiken το 1928 με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Ιουλίου Βερν. Ο νικητής θα έκανε το ταξίδι του Φιλέα Φογκ, χωρίς αεροπλάνο, σε σαράντα έξι ημέρες. Ο δεκαπεντάχρονος τότε Πάλε Χουλ ξεκίνησε το ταξίδι του για τον γύρο του κόσμου την 1η Μαρτίου 1928. Ταξίδεψε, μεταξύ άλλων, στον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Σοβιετική Ένωση, χρησιμοποιώντας τρένα και επιβατηγά πλοία. Μετά την επιστροφή του στη Δανία, έγραψε το βιβλίο του με τίτλο Ο γύρος του κόσμου σε 44 ημέρες, το οποίο μεταφράστηκε σε πάνω από έντεκα γλώσσες και εικάζεται ότι διαβάστηκε από τον Ερζέ.

Ο Τεν Τεν, λοιπόν, ενδεχομένως δημιουργήθηκε μέσω αλυσιδωτής αντίδρασης. Το ταξίδι που περιγράφεται στο μυθιστόρημα του Βερν, πραγματοποιείται εκ νέου πενήντα χρόνια μετά, το 1928, από έναν έφηβο Δανό και εικονογραφείται το 1929 στις περιπέτειες του Τεν Τεν, οι οποίες επίσης κάνουν τον γύρο του κόσμου…

Μοιράσου το με αγαπημένους σου