When you explain it, it becomes BANAL.

Η ιστορία σου μετράει!

Δέσποινα Νάτση

Δέσποινα Νάτση

Σεπτέμβριος 13, 2021

Κατηγορία: Κοινωνία
Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Η ιστορία σου μετράει!

Όλες, όλοι και όλα θέλουμε να ακουστούμε. Δεν έχει σημασία αν είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής ή λίγο και από τα δύο. Σίγουρα θέλεις να ακουστείς, να νιώσεις ότι είσαι μέρος μία ομάδας, να αποτέλεσες τμήμα της, να νιώσεις ασφαλής μέσα σε αυτή. Η αφήγηση ιστοριών (storytelling) αποτελεί σημαντικό εργαλείο κοινωνικής αλλαγής. Ερευνήτριες/τές μάς μεταφέρουν ότι μια ιστορία μπορεί να μας μεταφέρει στον κόσμο των χαρακτήρων της και μπορεί να αλλάξει τις πεποιθήσεις μας και την επιθυμία μας να πράξουμε (UNESCO, 2017). Στην πραγματικότητα, μια ιστορία μπορεί να αλλάξει τις πεποιθήσεις μας για τον κόσμο και να μας ενεργοποιήσει να αναλάβουμε δράση.

Στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δύο φίλοι (εγώ και ο Βαγγέλης), με αφορμή τον διαγωνισμό SKG In Action, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα hub διαμοιρασμού ιδεών και αποψέων· έναν ασφαλή χώρο όπου όλες/οι/α θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, να ανταλλάζουν απόψεις και να νιώθουν «σαν στο σπίτι τους». Αυτό το σπίτι το ονομάσαμε Library In Action. Κάθε Library In Action είναι ένα κλειστό εργαστήρι αφήγησης ιστοριών, ανθρώπινων βιωμάτων, ιδεών και απόψεων. Σκοπός του Library In Action είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση για θέματα που αφορούν και απασχολούν την κοινωνία, μέσω της μεθόδου «Library In Action/Βιβλιοθήκη Σε Δράση» και των εργαλείων μη τυπικής μάθησης. Οι αφηγητές/τριες (storytellers) συζητούν με τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες, οι οποίες/οι προβληματίζονται, ευαισθητοποιούνται, μαθαίνουν, συζητούν και μοιράζονται προσωπικές ιστορίες και βιώματα. Το πρώτο Library είχε θέμα το περιβάλλον, ακολούθησε αυτό με θέμα τις τέχνες, στη συνέχεια με θέμα την προσβασιμότητα, τα θρησκευτικά έθιμα, τις ιστορίες προσφύγων και το φύλο στον εργασιακό χώρο.

Κάθε ιστορία είναι ξεχωριστή – γι’ αυτό, σε κάθε εργαστήρι, άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, από όλους τους χώρους, μοιράζονται την ιστορία τους, τη δράση και το έργο τους! Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία πολύχρωμη, πολυθεματική και δραστήρια Βιβλιοθήκη ανθρώπινων ιστοριών, βιωμάτων, ιδεών και απόψεων διαφορετικών ανθρώπων.

Στην ομάδα μας πλέον συμμετέχουν έξι άτομα. Προσωπικά πιστεύω ότι οι ιστορίες των άλλων εμπλουτίζουν και τη δική μας ιστορία. Δεν θα ήταν υπερβολή η παραδοχή ότι έχω μάθει εξίσου πολλά από διηγήσεις άλλων όσο και από βιβλία, περιοδικά, συγγράμματα και πλείστα όσα γραπτά. Η Άρτεμις, η οποία έχει αναλάβει τις συνεντεύξεις με τους/τις storytellers, από την άλλη, πιστεύει το εξής: «Μεγαλώνοντας, κατάλαβα τι: οι ιστορίες μάς δείχνουν πως όλοι συνδεόμαστε μεταξύ μας, αρκεί να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να είναι ειλικρινείς και διάφανοι». Ο Βαγγέλης, ο project assistant την ομάδας, έχει συνδέσει την αφήγηση ιστοριών με τις τέχνες: «Την επικοινωνία με τους ανθρώπους και τη μαγεία του να μοιράζεσαι ιστορίες τις έμαθα μέσα από την ανάγκη μου να βλέπω ταινίες και να έρχομαι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτές». Η Φωτεινή, η storyteller manager της ομάδας μας, αναφέρει τα εξής: «Η προσωπική μου ιστορία έχει διαμορφωθεί από τις ιστορίες άλλων ανθρώπων, συνομηλίκων, νεότερων ή γηραιότερων, που συναντηθήκαμε για λίγο ή περισσότερο κατά τη διάρκεια της ζωής μου». Ο graphic designer της ομάδας, Νίκος, λέει: «Ελπίζω και πασχίζω για ένα μέλλον στο οποίο το design βοηθάει όλους τους ανθρώπους να εδραιώσουν ουσιώδεις σχέσεις με τους συνανθρώπους τους, βελτιώνοντας έτσι και τη δική τους ποιότητα ζωής».

Στο Library In Action κάθε άτομο είναι ευπρόσδεκτο και κάθε ιστορία έχει αξία! 


Μοιράσου το με αγαπημένους σου