When you explain it, it becomes BANAL.

Science corner #14

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Science corner #14

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μία φοβερή αρρώστια που εξαπλωνόταν σαν πυρκαγιά, σκορπώντας θάνατο παντού! Οι άνθρωποι ήταν απελπισμένοι και οι επιστήμονες εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο, για να βρουν μία θεραπεία. Τότε, ένας λαμπρός επιστήμονας είχε μία ιδέα. Τι θα γινόταν αν, αντί να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε την ασθένεια, αφού οι άνθρωποι είχαν ήδη αρρωστήσει, μπορούσαμε να τους αποτρέψουμε από το να αρρωστήσουν εξαρχής; Κι έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του εμβολίου!

Ο επιστήμονας, ονόματι Edward Jenner, παρατήρησε ότι οι γαλατάδες που είχαν προσβληθεί από δαμαλίτιδα, μία ασθένεια παρόμοια με την ευλογιά, αλλά λιγότερο σοβαρή, δεν αρρώσταιναν ποτέ από ευλογιά. Έτσι, το 1796 δοκίμασε τη θεωρία του, «μολύνοντας» σκόπιμα ένα νεαρό αγόρι με δαμαλίτιδα. Αργότερα, όταν το εξέθεσε στον ιό της ευλογιάς, το αγόρι δεν αρρώστησε. Αυτός ήταν και ο πρώτος επιτυχημένος εμβολιασμός!

Η διαδικασία δημιουργίας ενός εμβολίου είναι στην πραγματικότητα σχετικά απλή. Αρχικά, οι επιστήμονες παίρνουν ένα μικρό, αβλαβές κομμάτι του μικροβίου που προκαλεί την ασθένεια, όπως μία πρωτεΐνη ή ένα κομμάτι του γενετικού υλικού του, το οποίο ονομάζεται «αντιγόνο». Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν αυτό το αντιγόνο, για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αναγνωρίζει και να καταπολεμά την πραγματική ασθένεια. Αυτό γίνεται με έγχυση του αντιγόνου στο σώμα, συνήθως μέσω ενός εμβολίου. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έρχεται σε επαφή με το αντιγόνο, παράγει ειδικά κύτταρα, τα επονομαζόμενα «αντισώματα», τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν το μικρόβιο που προκαλεί την ασθένεια. Αυτά τα αντισώματα παραμένουν στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε, αν το άτομο εκτεθεί ποτέ στην πραγματική ασθένεια, το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ήδη έτοιμο να την καταπολεμήσει!

Η ανακάλυψη διαφόρων εμβολίων έχει σώσει αμέτρητες ζωές ανά τους αιώνες. Η ευλογιά –μία τρομερά θανατηφόρος ασθένεια κάποτε– εξαλείφθηκε παγκοσμίως μέσω εκστρατειών εμβολιασμού. Πολλές άλλες ασθένειες, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, έχουν ελεγχθεί ή εξαλειφθεί μέσω του εμβολιασμού. Η ανακάλυψη των εμβολίων ήταν μία τρομερή ανακάλυψη στον αγώνα κατά των ασθενειών. Χάρη στο λαμπρό έργο επιστημόνων όπως ο Edward Jenner, μπορούμε πλέον να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας από μερικές από τις πιο επικίνδυνες και θανατηφόρες ασθένειες εκεί έξω. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάρετε μία «δόση», θυμηθείτε το επιστημονικό ταξίδι και τις αμέτρητες ζωές που έχουν σωθεί από αυτή την πραγματικά εκπληκτική ιατρική ανακάλυψη.

 

Και μερικά fun facts για το ανθρώπινο σώμα:

֍   Η μύτη μας μπορεί να ανιχνεύσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές!

֍   Το μέσο ανθρώπινο σώμα περιέχει αρκετό λίπος για επτά μπάρες σαπουνιού!

֍   Το μάτι μας μπορεί να διακρίνει μέχρι και 10 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα!

֍   Οι άνθρωποι είναι το μόνο γνωστό είδος ζώου με πηγούνι!

֍   Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 60% λίπος!

֍   Το σώμα μας έχει αρκετό σίδηρο για τη δημιουργία ενός καρφιού 7,62 εκατοστών!

֍   Το σώμα μας μπορεί να επιδιορθώσει ένα σπασμένο οστό μέσα σε 6-8 εβδομάδες!

֍   Μπορούμε να επιβιώσουμε έως και 8 λεπτά χωρίς οξυγόνο!

֍   Το σώμα μας μπορεί να φουσκώσει ένα μπαλόνι με τα αέρια που παράγει σε μία μέρα.

֍   Επίσης, μπορεί να παραγάγει μέσα σε μία μέρα αρκετή θερμότητα, για να βράσει σχεδόν 4 λίτρα νερού!

֍   Το ήπαρ μας μπορεί να αναγεννηθεί πλήρως μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου