When you explain it, it becomes BANAL.

Θεραπευτής είσαι εσύ

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Θεραπευτής είσαι εσύ

Το φθινόπωρο μπήκε και οι εκκινήσεις είναι πολλές. Οι ενήλικες δεν πηγαίνουμε πια σχολείο, αλλά, έχοντας αυτή τη συλλογική μνήμη –και μάλιστα λόγω του ότι μπαίνουμε ξανά σε μία ρουτίνα, που έστω για λίγες μέρες την είχαμε αφήσει μακριά–, έχει παρατηρηθεί πως οι μήνες του φθινοπώρου αποτελούν για πολλούς ένα ορόσημο για την έναρξη ψυχοθεραπείας. Αν και είμαστε σε μία εποχή άπλετης πληροφορίας, εντούτοις παραμένει ασαφές το πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία, και δεν θα σε παραπλανήσω με το παρόν άρθρο – σίγουρα δεν θα καταλάβεις από εδώ πώς ακριβώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία. Ο στόχος μου είναι να ενισχύσω εσένα, που θα επιλέξεις να μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία, ώστε να διατηρήσεις την ακεραιότητά σου ως ατόμου, αλλά παράλληλα να βοηθήσεις τον εαυτό σου ψυχοθεραπευτικά. Κι εξηγούμαι:

 

1. Θεραπευτής είσαι εσύ: υπάρχει μία γενική τάση των ανθρώπων που απευθύνονται σε κάποιον «ειδικό» να στολίζουν, όχι πάντα σκόπιμα και συνειδητά, αυτόν τον «ειδικό» με μία στολή σούπερ ήρωα. Φράσεις που συνοδεύουν αυτή την αντίληψη προς τον ψυχοθεραπευτή είναι: «εσύ τι λες;», «εσύ ξέρεις καλύτερα», «τι μπορώ να κάνω;», «ό,τι μου πεις εσύ θα κάνω», και πολλές τέτοιες εκφράσεις που αφαιρούν από τον θεραπευόμενο την αίσθηση της αυτενέργειας. Οι εκπαιδευμένοι ψυχοθεραπευτές που επιθυμούν μία ισότιμη σχέση θα επισημάνουν αυτή τη στάση και θα ενισχύσουν τον θεραπευόμενο, ώστε να είναι εκείνος που θα λάβει τις αποφάσεις για τη ζωή του. Επίσης, οι άνθρωποι που επιλέγουν να κάνουν ψυχοθεραπεία οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι απευθύνονται σε έναν άνθρωπο, εκπαιδευμένο μεν, με εμπειρία, με εξειδικευμένες γνώσεις, με προσωπική θεραπεία, εποπτείες και συναφή προσόντα, που καλό είναι να τα αναζητάτε στους ψυχοθεραπευτές που επιλέγετε να δουλέψετε μαζί τους, αλλά καθ’ όλα άνθρωπο, με προσωπικές εμπειρίες ζωής, με καθημερινότητα, με προκαταλήψεις και τυφλά σημεία. Αυτό που μπορεί να κάνει για εσάς είναι να βρίσκεται παρών, να ακούει με προσοχή, να αφουγκράζεται τη δική σας δύναμη και να σας την υπενθυμίζει. Να σας την καθρεφτίζει, για να βρείτε εσείς το κουράγιο να κάνετε τις σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας. Πού βρίσκεται αυτή η δύναμη; Να ένα πρώτο μεστό αίτημα, για να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία.


Συμπέρασμα 1: εσύ έχεις τη δύναμη – μην τη βγάζεις έξω από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία περιμένοντας κάποιος άλλος να σου δώσει κάτι που βρίσκεται ήδη μέσα σου.

 

2. Η θεραπεία ως αλλαγή ή ως επανένταξη στο άρρωστο: κι εδώ είναι που αρχίζουν τα ζόρικα που έχουν να κάνουν με την ειδική φιλοσοφία ζωής του κάθε ατόμου. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα που ασκείται στον δυτικό κόσμο από εκπαιδευμένα άτομα στον χώρο της ψυχικής υγείας. Οι προσεγγίσεις είναι πολλές και το εύρος εφαρμογής της ψυχοθεραπείας είναι τεράστιο. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να κάνουν ψυχοθεραπεία έχουν επίσης ένα μεγάλο εύρος αιτημάτων, λόγων και αιτιών που επιλέγουν να ανακουφίσουν, να λύσουν ή να αποτινάξουν από τη ζωή τους.

Επίσης, αν δούμε το πλήθος των προσεγγίσεων, καμία δεν θα διαφωνήσει πως ο άνθρωπος μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία στοχεύει να είναι σε αρμονία με τον εαυτό του πρώτα και κύρια, με τις πεποιθήσεις, τις σχέσεις με τους άλλους, τα συναισθήματα και τις προσδοκίες του για τη ζωή. Όλα καλά ως εδώ, ή και όχι.

Γιατί τη διαδικασία αυτή ο άνθρωπος καλείται να την κάνει μέσα στο ίδιο περιβάλλον (τη χώρα, την πόλη, τη δουλειά, την οικογένεια κ.λπ.), στο οποίο ένιωσε δυσφορία, καταπάτηση του εαυτού του και αποσιώπηση όλων αυτών των δημιουργικών δυνάμεων που έχει και αναζητά με την ψυχοθεραπεία να αναδυθούν ξανά στη ζωή του. Και ναι, γνωρίζουμε ότι πολλές προσεγγίσεις θα επισημάνουν ότι τα πλαίσια και τα περιβάλλοντα μπορούν να αναδομηθούν, για να είναι υγιή και ωφέλιμα για το ίδιο το άτομο, αλλά, αλήθεια, η ψυχοθεραπεία αντέχει να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να αναγνωρίσει ότι πολλές φορές το μόνο που κάνει είναι να υποστηρίζει τα άτομα να αντέχουν δυσάρεστες καταστάσεις, παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο κόσμος που ζούμε δεν αλλάζει, ή απλώς και μόνο επειδή αυτές τις γνώσεις, δυνατότητες και εκπαιδεύσεις έχει ο εκάστοτε ψυχοθεραπευτής; Ίσως να μην έχουν όλοι οι θεραπευόμενοι το αίτημα και την πυρηνική ανάγκη να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά, αν βρισκόταν μία ριζοσπαστική μορφή ανθρώπου στην καρέκλα του θεραπευόμενου κατά το έτος 2022, έχουμε, αλήθεια, οι τάχα εκπαιδευμένοι και υπερασπιστές της αλλαγής και της εξέλιξης θεραπευτές τα μέσα να ενισχύσουμε το μη συμβατικό; Ή θα πάμε να ανάψουμε φωτιά με πέτρες στην εποχή του αναπτήρα;

 

Συμπέρασμα 2: μη διστάσεις να αναζητήσεις τη θεραπεία-υποστήριξη που πραγματικά έχεις ανάγκη, με τους δικούς σου όρους και για τη δική σου ζωή, όπως πραγματικά θες να τη ζήσεις.

 

Αποδέχομαι την υπερβολική χροιά που μπορεί να αναγνωρίσεις στο γραπτό μου. Ωστόσο, επειδή μπορώ να υπερασπιστώ προκαταβολικά τα γραφόμενά μου, θέλω να σου εξομολογηθώ ότι πιστεύω στην πλήρη μεταμόρφωση του ανθρώπου και στον δημιουργικό πυρήνα του, που έχει τεράστιες δυνάμεις, όχι απλώς να τα κουτσοκαταφέρει στη ζωή υποστηριζόμενος από μπαστουνάκια-θεραπείες που ανακυκλώνουν πόνο και φοβίες, αλλά να χτίσει ζωές, κοινωνίες και πραγματικότητες που θα προσφέρουν ροή, αγάπη, υγεία και φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων που βρήκαν τρόπους και διαδικασίες να πιστέψουν στον εαυτό τους και σε όσους τους άναψαν φακούς να βρουν, στα δύσκολα, τα διαμάντια μέσα τους, όταν όλοι οι άλλοι απλώς τους έβγαζαν να δουν τη λάσπη ξανά και ξανά. 


Μοιράσου το με αγαπημένους σου