When you explain it, it becomes BANAL.

Βγαίνοντας από την ντουλάπα

Δέσποινα Νάτση

Δέσποινα Νάτση

Μάρτιος 08, 2021

Κατηγορία: Κοινωνία
Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Βγαίνοντας από την ντουλάπα

Τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ, αναλαμβάνουν και ένα δια βίου καθήκον: να αποκαλύπτουν ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ. Πρόκειται για τη διαδικασία που είναι περισσότερο γνωστή στα Αγγλικά ως «coming out of the closet», ενώ στα Ελληνικά απαντά ως «βγαίνοντας από την ντουλάπα». Με άλλα λόγια, όταν μία ομοφυλόφιλη γυναίκα βγαίνει από την ντουλάπα, αποκαλύπτει ότι έλκεται συναισθηματικά ή/και ερωτικά από γυναίκες· ένα αμφιφυλόφιλο άτομο, ότι έλκεται και από άνδρες και από γυναίκες.

Πρόκειται για ένα ταξίδι αποδοχής, τόσο εσωτερικής, όσο και από τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Είναι μία διαδικασία διαρκής, εξελισσόμενη, και συνοδεύει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο λόγος για τον οποίο πρόκειται για μια δια βίου συνθήκη που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, σχετίζεται με την κοινωνική προσδοκία για το φύλο: εάν είσαι άνδρας, πρέπει να έλκεσαι από γυναίκες και να ζεις με το φύλο που σου έχει αποδοθεί κατά τη γέννηση, τόσο βιολογικά όσο και κοινωνικά. Πρέπει να σου απευθύνονται με την αντωνυμία η οποία ταιριάζει με τα βιολογικά σου χαρακτηριστικά, και εάν τυχόν έλκεσαι από δύο ή περισσότερο φύλα, είσαι ένα αναποφάσιστο άτομο, το οποίο κάποια στιγμή θα κατασταλάξει και θα λυθεί το μυστήριο της «ερωτικής του κατεύθυνσης». Επομένως, για όσο διάστημα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αποτελούν μέλη του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, γνωρίζουν και συναναστρέφονται άτομα, περνούν από τη διαδικασία του «coming out».

Τα τελευταία χρόνια, το «coming out» βρίσκεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα, ιδίως όταν αφορά σε δημοφιλή άτομα. Έλιοτ Πέιτζ. Γκάμπι Ταφτ. Νίκι ντε Τζάγκερ. Μερικά μόνο παραδείγματα πολύ διάσημων προσώπων που αποκάλυψαν ότι ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Σε εγχώριο επίπεδο, περισσότερη αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις πολιτικών προσώπων, και συγκεκριμένα του κυρίου Γιατρομανωλάκη και του κυρίου Πατέλη. Και οι δύο στελέχη ενός κόμματος, το οποίο παραδοσιακά δεν ενδιαφέρεται για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το  «coming out», από όποιο άτομο και αν γίνεται και σε όποια χρονική στιγμή και εάν λαμβάνει χώρα, έχει πολύ μεγάλη αξία, τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και για το σύνολο της κοινωνίας. Ιδίως η αποκάλυψη διάσημων προσώπων έχει σπουδαία αξία για κάθε ΛΟΑΤΚΙ άτομο που αναζητά μία μικρή σπίθα, για να κάνει το ίδιο· που έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με μηδενικά πρότυπα για να ταυτιστεί· που όταν ήταν στην εφηβεία, ερωτεύτηκε κρυφά, ή φανερά, αλλά με κόστος. Για κάθε ΛΟΑΤΚΙ άτομο που έχει διωχθεί από το σπίτι του ή ζει σε ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον ή χαίρει μερικής αποδοχής από το οικογενειακό του περιβάλλον ή ζει σε ένα διαρκές «ναι μεν, αλλά».  

Η λίστα με τα βιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων είναι μεγάλη. Η ουσία είναι ότι οι ντουλάπες πρέπει να αδειάσουν. Οι συνθήκες μέσα σε μία ντουλάπα συνήθως είναι ασφυκτικές, και το οξυγόνο περιορισμένο. Γι’ αυτό και το μαζικό και ταυτόχρονο «coming out» που έκαναν τον Φεβρουάριο εκατόν είκοσι οκτώ ηθοποιοί σε ένα άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με το σύνθημα: «Είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί!» ίσως πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για κάθε ΛΟΑΤΚΙ άτομο. Η μαζική και ταυτόχρονη αποκάλυψη όλων των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων μπορεί να φαντάζει αδύνατη, αλλά αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη της κοινότητας.

Μοιράσου το με αγαπημένους σου