When you explain it, it becomes BANAL.

Μια διαμονή σε ξενοδοχείο χιλίων αστέρων

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Μια διαμονή σε ξενοδοχείο χιλίων αστέρων

Κάνε το εικόνα: έχεις αράξει στην ξαπλώστρα του μπιτς μπαρ με την κοκτεϊλάρα σου. Σε κάποια αδιόρατη στιγμή αντιλαμβάνεσαι τον μαινόμενο κινητήρα ενός Lada Niva, καθώς το αυτοκίνητο πλησιάζει απειλητικά προς το μέρος σου ακολουθούμενο από ένα πηχτό σύννεφο σκόνης. Το σασπένς κορυφώνεται, ώσπου το τζιπάκι εικοσαετίας σταματάει λίγο πριν από το σημείο που αρχίζουν οι ξαπλώστρες, στην τελευταία διαχωριστική γραμμή μεταξύ παραλίας και πάρκινγκ. Ενώ η σκόνη κατακάθεται ακόμα στο πλαστικό ποτήρι σου, οι πόρτες του παμπάλαιου, ατσούμπαλου τζιπ ανοίγουν, κι από κει μέσα βλέπεις να βγαίνει αργοκίνητα μια εξαμελής παρέα, που ξαποσταίνει και τεντώνεται δίπλα στο αμάξι. Η μπαγκαζιέρα ανοίγει, οι ιμάντες των αποσκευών στη σχάρα του αυτοκινήτου χαλαρώνουν, και για τα επόμενα είκοσι λεπτά καθένας από την παρέα φορτώνεται τα τσαγκαρσούλια του σαν γαϊδούρι, πριν πάρουν όλοι μαζί δρόμο κι εξαφανιστούν σε κάποιο μονοπάτι εκεί κοντά, το οποίο δεν είχες ιδέα ότι υπήρχε ούτε φαντάζεσαι πού οδηγεί.

Όσο ακόμα σχολιάζεις με γλαφυρές περιγραφές την ατυχή τοποθεσία του μπιτς μπαρ ακριβώς μπροστά από το πάρκινγκ της παραλίας, θα ήθελα να σε πληροφορήσω πως μόλις είχες την τύχη να παρατηρήσεις από κοντά μια ομάδα σκηνιτών. Με αυτή την ονομασία είναι γνωστή μια ιδιαίτερη κατηγορία ταξιδιωτών, οι οποίοι δεν θέλουν να περιορίζονται σε ξενοδοχεία και προτιμούν να διανυκτερεύουν σε καταλύματα χιλίων αστέρων – σε σκηνές, καλέ, κάτω από τον έναστρο ουρανό! Πολλά είναι τα σημάδια που μαρτυρούν την πιθανή παρουσία σκηνιτών στην παραλία, αλλά θα πρέπει σίγουρα να ψυλλιαστείς λουόμενους που κουβαλούν δικές τους ομπρέλες, αρνούμενοι επιδεικτικά να καθίσουν σε ξαπλώστρες μαγαζιών. Η παρουσία δε του κλασικού ψυγείου θαλάσσης, το οποίο κουβαλούν με εμφανή δυσφορία οι δύο τελευταίοι της παρέας, παραπέμπει σχεδόν αυτόματα σε σκηνίτες, εάν δεν είναι ήδη ευδιάκριτοι οι χαρακτηριστικοί κυλινδρικοί σάκοι με τις σκηνές και τους υπνόσακους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ανεξαρτήτως από την άποψη των ιδιοκτητών των τοπικών αυθαίρετων, η παρουσία σκηνιτών στην παραλία δεν αποτελεί κανένα απολύτως πρόβλημα για τους υπόλοιπους λουόμενους ή για το περιβάλλον, καθώς οι σκηνίτες (με εξαίρεση τους εντελώς αρχάριους που ανάβουν φωτιά δίπλα σε βράχους καρβουνίζοντας την πέτρα για χρόνια) είναι η πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του οικολόγου ταξιδιώτη.

Οι σκηνίτες εντοπίζονται σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας, αν και προτιμούν εμφανώς τις πιο ανεξερεύνητες παραλίες του Αιγαίου και κάποια λιγότερο γνωστά (ευτυχώς!) νησιά. Ανάλογα με την εμπειρία και τον ελεύθερο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, οι σκηνίτες συνήθως στρατοπεδεύουν στην γραφική παραλία της επιλογής τους από δύο ημέρες μέχρι τρεις μήνες, αν και, για όσους η υγιεινή και η αιδώς παραμένουν σημαντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών, η περίοδος αυτή περιορίζεται στις δύο με επτά ημέρες. Στη διάρκεια των διακοπών τους, οι σκηνίτες στήνουν το φορητό εξοχικό τους σε ένα μικρό τμήμα της παραλίας, κατά προτίμηση μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, και στη συνέχεια επιδίδονται σε δραστηριότητες παρόμοιες με εκείνες των υπολοίπων ιδιοκτητών εξοχικών της περιοχής, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση που αποτελεί η ανέγερση και η συντήρηση ενός εξοχικού. Από τις αγαπημένες ασχολίες του σκηνίτη είναι το κολύμπι, η εξερεύνηση του φυσικού τοπίου –πεζή ή, για τους ιδιοκτήτες καγιάκ, από θαλάσσης– και, φυσικά, τα πάρτι με ζωντανή μουσική, καλή παρέα και νόστιμο φαγητό στα κάρβουνα.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που οι σκηνίτες φαίνεται να γνωρίζουν πάντα τα ομορφότερα μυστικά της τοποθεσίας που επισκέπτονται και είναι ικανοί να περιηγηθούν με άνεση ντόπιου στη γύρω περιοχή. Για τον σκηνίτη, η περιπέτεια πάει χέρι χέρι με την καλοπέραση, ενώ η ελευθερία παραμένει το σημαντικότερο συστατικό των διακοπών. Οι σκηνίτες κοιμούνται όποτε και όπου θέλουν, ξυπνούν με το πάσο τους, ενώ η μέρα τους δεν ακολουθεί προκαθορισμένα προγράμματα. Αυτό ίσως συνεπάγεται κάποιες παραπάνω ευθύνες στη διάρκεια των διακοπών, όμως η χαρά του να τα καταφέρνεις μόνος αντισταθμίζει κατά πολύ τις μικρές ταλαιπωρίες του μαγειρέματος ή της καθαριότητας. Κάποιοι, μάλιστα, αντιμετωπίζουν αυτές ακριβώς τις δραστηριότητες ως πρόκληση, αναλαμβάνοντας να καθαρίσουν προσωρινά την παραλία από τα σκουπίδια που μόνιμα πλέον ξεβράζουν οι θάλασσες, χτίζοντας αυτοσχέδια έπιπλα, όπως καρέκλες, τραπέζια ή κιόσκια και μαγειρεύοντας γεύματα που ανταγωνίζονται τις σπεσιαλιτέ της ώρας οποιασδήποτε ταβέρνας.

Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να δοκιμάσεις κι εσύ κάτι καινούριο τις φετινές διακοπές ή αν θεωρείς ότι τα μπιτς μπαρ δεν θα έπρεπε να σερβίρουν σε ποτήρια μιας χρήσης, τότε ξεσκόνισε το θερμός σου και την παλιά σκηνή από την κατασκήνωση και ζήσε την ξεγνοιασιά του κάμπινγκ. Αν δεν έχεις ακόμα αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις σου, μπορείς να ξεκινήσεις από ένα οργανωμένο κάμπινγκ, το οποίο προσφέρει κάποιες «πολυτέλειες» στους αρχάριους σκηνίτες. Τίποτα, όμως, δεν συγκρίνεται με την ελευθερία και την ικανοποίηση που προσφέρει το ελεύθερο κάμπινγκ, γι’ αυτό μη φοβάσαι, απλώς φέρε το στη συζήτηση, και ο σκηνίτης ή η σκηνίτισσα της παρέας σου θα χαρεί πολύ να σου μάθει τα κόλπα και τις τοποθεσίες! Ένα πράγμα που πρέπει να έχεις, πάντως, υπόψη, αν σκέφτεσαι το ελεύθερο, είναι πως η νομοθεσία κάποιων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, θεωρεί τους σκηνίτες επιβλαβείς για το περιβάλλον και –ακόμη χειρότερα– για την τοπική οικονομία. Αν, βέβαια, τα δύο τελευταία χρόνια μάς δίδαξαν κάτι, είναι ότι η νομοθεσία πολύ συχνά δεν βασίζεται στην πραγματικότητα και υπηρετεί συμφέροντα τρίτων, οπότε, στην προκειμένη περίπτωση, οι επίδοξοι σκηνίτες θα πρέπει απλώς να έχουν πάντα τον νου τους στις τοπικές αρχές και να αποφεύγουν κακοτοπιές και αστυνομικούς.

Όπως και να ’χει, τώρα έμαθες κι εσύ να ξεχωρίζεις τους σκηνίτες και μπορείς να πεις δυο εξυπνάδες στην παρέα σου για το πώς, τέλος πάντων, κάνουν διακοπές αυτοί οι άνθρωποι. Για την ώρα, όμως, σε αφήνω˙ έχει πια καλοκαιριάσει για τα καλά και πρέπει να βρω τη σκηνή μου. Δεν χανόμαστε, όμως! Ραντεβού στις παραλίες!


Μοιράσου το με αγαπημένους σου