When you explain it, it becomes BANAL.

Science corner #15

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Science corner #15

Γιατί είναι γαλάζιος ο ουρανός;

Κοίταξες ποτέ τον ουρανό και αναρωτήθηκες γιατί είναι μπλε; Λοιπόν, όλα οφείλονται στον τρόπο με τον οποίον το ηλιακό φως αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα γύρω μας.

Ο ήλιος εκπέμπει φως σε διάφορα χρώματα. Όταν αυτό το φως εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούεται με μικροσκοπικά μόρια στον αέρα, όπως το οξυγόνο και το άζωτο. Αυτά τα μόρια είναι σαν μικροσκοπικά μπαλάκια, τα οποία διασκορπίζουν το φως προς όλες τις διαφορετικές κατευθύνσεις – και τα μικρά μήκη κύματος λίγο περισσότερο από ό,τι τα μεγάλα (σκέδαση Rayleigh).

Τα μπλε και βιολετί χρώματα του φωτός είναι μικρότερα σε μήκος κύματος συγκριτικά με άλλα χρώματα. Αυτό σημαίνει ότι ανακλώνται περισσότερο από τα μόρια του αέρα, κάτι που τα καθιστά περισσότερο σκεδασμένα. Γι’ αυτό βλέπουμε το μπλε χρώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Κατά τη δύση ή κατά την ανατολή, το φως του ήλιου πρέπει να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση μέσα στην ατμόσφαιρα, πριν φτάσει σε εμάς. Εξαιτίας της έντονης σκέδασης των μπλε και βιολετί ακτινών, μόνο οι υπόλοιπες ακτίνες του ηλιακού φάσματος μπορούν να διέρχονται από τα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας. Σε αυτό οφείλονται τα ζεστά πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα που όλοι αγαπάμε.

Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα σας ρωτήσει γιατί ο ουρανός είναι μπλε, εσείς θα ξέρετε τον λόγο!

 

Και μερικά fun facts:

֍   Η ατμόσφαιρα χωρίζεται σε πέντε κύρια στρώματα: την τροπόσφαιρα, τη στρατόσφαιρα, τη μεσόσφαιρα, τη θερμόσφαιρα και την εξώσφαιρα. Κάθε στρώμα έχει διαφορετικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά.

֍   Το στρώμα του όζοντος, το οποίο βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, μας προστατεύει από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

֍   Το βόρειο και το νότιο σέλας προκαλούνται από φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο, τα οποία συγκρούονται με σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Γης.

֍   Τα σύννεφα αποτελούνται από μικροσκοπικές σταγόνες νερού ή από κρυστάλλους πάγου. Σχηματίζονται, όταν ζεστός, υγρός αέρας ανεβαίνει και ψύχεται, με αποτέλεσμα οι υδρατμοί που βρίσκονται στον αέρα να συμπυκνώνονται σε ορατά σταγονίδια.

֍   Οι καταιγίδες μπορούν να παράγουν κεραυνούς, οι οποίοι αποτελούν μία ηλεκτρική εκκένωση που συμβαίνει, όταν υπάρχει συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού στην ατμόσφαιρα.

֍   Η ατμόσφαιρα είναι απαραίτητη για τη ζωή στη Γη, επειδή βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του πλανήτη, παρέχει τον αέρα που αναπνέουμε και μας προστατεύει από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία.

֍   Η ατμόσφαιρα της Γης δεν είναι η μόνη στο ηλιακό σύστημα. Και άλλοι πλανήτες, όπως η Αφροδίτη και ο Άρης, διαθέτουν επίσης τις δικές τους, μοναδικές ατμόσφαιρες.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου