When you explain it, it becomes BANAL.

6 τροφές και φυτά που είναι τοξικά για τη γάτα σου

Ειρήνη Σίδερη

Ειρήνη Σίδερη

Νοέμβριος 11, 2021

Κατηγορία: Τρόπος ζωής
#Ζώα
Το thumbnail του άρθρου με τίτλο 6 τροφές και φυτά που είναι τοξικά για τη γάτα σου

Είναι κοινή παραδοχή πως οι γάτες χαρακτηρίζονται από μεγάλη περιέργεια να εξερευνούν μέχρι και την τελευταία σπιθαμή του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Ειδικά οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι φροντίζουν σχεδόν πάντα να δοκιμάζουν –ποιοτικός έλεγχος, βεβαίως– οτιδήποτε βρώσιμο βρίσκεται γύρω τους. Υπάρχουν, όμως, διάφορες τροφές που καταναλώνουμε και διάφορα φυτά που ομορφαίνουν τον χώρο μας, που ίσως δεν έχουμε υπολογίσει ότι μπορεί να φέρουν σε κίνδυνο την υγεία των αγαπημένων τριχωτών μας φίλων. Ας δούμε πιο αναλυτικά έξι από αυτά:

 

#1. Γαλακτοκομικά προϊόντα: ο μεγαλύτερος μύθος που έχει καταρριφθεί εδώ και χρόνια είναι ότι στις γάτες κάνει καλό το γάλα. Ο λόγος που κάτι τέτοιο δεν ισχύει είναι ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη του γάλακτος που πίνουν οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα να τους δημιουργούνται στομαχικές διαταραχές και έντονη διάρροια.

#2. Σκυλοτροφή: παρότι είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο η «συγκατοίκηση» σκύλου και γάτας και η καλή σχέση των κατοικιδίων μας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώνε και το ίδιο φαγητό. Πιο συγκεκριμένα, η σκυλοτροφή είναι απαγορευτικό να καταναλώνεται από γάτες, καθώς αυτές χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες ταυρίνης και βιταμινών από ό,τι αυτή περιέχει, για να είναι υγιείς και να μην αντιμετωπίσουν μελλοντικά προβλήματα υγείας.

#3. Σοκολάτα: εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή, αλλά για τις γάτες η σοκολάτα είναι από τις πιο τοξικές τροφές που βρίσκονται μέσα στα ντουλάπια μας. Η σοκολάτα μπορεί να τους προκαλέσει εμετούς και διάρροιες, τρέμουλο και σπασμούς, αρρυθμίες, υπερβολική δίψα για νερό, έως και επιληπτικά επεισόδια. Φροντίστε, λοιπόν, με τη σοκολάτα να είστε πιο… εγωιστές και να μην τη μοιράζεστε.

#4. Ωμό κρέας και ωμά αυγά: όπως και στους ανθρώπους, ενδέχεται με την κατανάλωσή τους να προκαλέσουν στις γάτες διάρροιες, εμετούς, σαλμονέλα και E. coli, εκ των οποίων τα δύο τελευταία μπορούν να μεταδοθούν και σε εμάς. Συνεπώς, κρατήστε τις επιφάνειες μαγειρέματος καθαρές και φροντίστε για τη σωστή επεξεργασία του κρέατος, μακριά από τα κατοικίδιά σας.

#5. Αλόη: έχει μπει δυναμικά στα περισσότερα σπίτια ως το φυτό-θαύμα, λόγω των ιαματικών της ιδιοτήτων. Δυστυχώς, όμως, η κατανάλωσή της από τις γάτες μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο και υπακτικές διαταραχές.

#6. Κρίνος: υπέροχο φυτό, εξαιρετικά θανατηφόρο για τις γάτες, όμως. Ακόμα και αν δαγκώσουν τα φύλλα του ή γλείψουν τη γύρη του, υπάρχει κίνδυνος μέσα σε 72 ώρες να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα νεφρά τους. Αν εντοπίσετε τη γάτα σας να έρχεται σε επαφή με κρίνο, τηλεφωνήστε αμέσως στον κτηνίατρό σας.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου