When you explain it, it becomes BANAL.

Σκύλοι και τρίχες: πώς να διαχειριστείς την εποχιακή τριχόπτωση

Ειρήνη Σίδερη

Ειρήνη Σίδερη

Σεπτέμβριος 13, 2021

Κατηγορία: Τρόπος ζωής
#Ζώα
Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Σκύλοι και τρίχες: πώς να διαχειριστείς την εποχιακή τριχόπτωση

Ένα από τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε έχει κατοικίδιο σκύλο είναι η εποχιακή τριχόπτωση. Πώς, όμως, μπορείς να το διαχειριστείς καλύτερα, για να αποφύγεις το χάος και την επέλαση της τρίχας στο σπίτι;

Οι σκύλοι δεν ήταν πάντα ζώα εσωτερικού χώρου, αφού τα παλαιότερα χρόνια κατείχαν βασικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Ως εκ τούτου, ζούσαν μόνιμα στη φύση και η περίοδος της πτώσης της τρίχας ήταν πιο σταθερή και συστηματική, συνήθως μία με δύο φορές τον χρόνο. Η αλλαγή θερμοκρασίας ωθούσε τους σκύλους στο να ρίχνουν το τρίχωμά τους το καλοκαίρι, για να ζεσταίνονται λιγότερο, και να φουντώνουν τον χειμώνα για καλύτερη προστασία από το κρύο και τις δύσκολες συνθήκες.

Με τη μετάβαση των σκύλων από τα αλώνια στα σαλόνια, η περίοδος της τριχόπτωσης άλλαξε και αποσταθεροποιήθηκε, αφού τα σώματά τους δεν ανταποκρίνονται με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στη φύση, αλλά βάσει της αλλαγής θερμοκρασίας του χώρου στον οποίον διαβιούν. Έτσι, τα σκυλιά πλέον ρίχνουν το τρίχωμά τους σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μια διαδικασία που δυσκολεύει την καθημερινότητα των ιδιοκτητών που αποζητούν την καθαριότητα του σπιτιού τους. Φυσικά, η επιλογή του να πάρει κανείς κατοικίδιο προϋποθέτει πως έχει ήδη συμφιλιωθεί με τα «ελαττώματα» αυτά, όμως ας δούμε μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να γίνει η συμβίωσή μας μαζί τους λίγο πιο εύκολη.

Αρχικά, το καθημερινό βούρτσισμα κατά τη διάρκεια των περιόδων που η τριχόπτωση είναι εντονότερη είναι ο καλύτερος τρόπος να τη διαχειριστείτε. Έπειτα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας προτείνει ειδικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που είναι πλούσια σε Ω3, Ω6 και λιπαρά οξέα, τα οποία κάνουν το τρίχωμα του ζώου σας πιο γυαλιστερό και βελτιώνουν την ποιότητά του.

Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή του να πλένετε το κατοικίδιό σας μία φορά τον μήνα, πάντα με ειδικό σαμπουάν, για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματός του, και με ταυτόχρονο βούρτσισμα που θα απομακρύνει τις τρίχες πιο αποτελεσματικά.

Εφόσον τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, μη διστάσετε να επενδύσετε σε μια σκούπα-ρομπότ. Οι συγκεκριμένες σκούπες λειτουργούν ακόμα και απομακρυσμένα, με εφαρμογή από το κινητό και με προγραμματισμό για την ώρα που σας βολεύει, ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε σπίτια χωρίς πολλά χαλιά και αντικείμενα που βρίσκονται στο πάτωμα.

Η πιο σημαντική συμβουλή, όμως, είναι η υπομονή. Ο σκύλος σας χρειάζεται περιποίηση, χρόνο και καλή διάθεση. Είναι ο καλύτερός σας φίλος, και σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε τις παραπάνω συμβουλές, για να απολαμβάνετε και οι δύο περισσότερο χρόνο μαζί!


Μοιράσου το με αγαπημένους σου