When you explain it, it becomes BANAL.

Banalιεύοντας στο ίντερνετ #15

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Banalιεύοντας στο ίντερνετ #15

Γεια σας, γεια σας, γεια σας! Καλοκαιριάζει σιγά σιγά και εμείς είμαστε και πάλι εδώ με τα πιο όμορφα BANALιεύματα που έχετε δει!

Μάιος λοιπόν, ο μήνας των αλλαγών, και σας έχω ένα άρθρο λίγο διαφορετικό από τα άλλα, στο ίδιο ύφος όμως – μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε! Σε αυτό το τεύχος θα κάνουμε μία σύνδεση με τα προηγούμενα και θα σας μιλήσω για το χανγκ, που τόσο με είχε εντυπωσιάσει η ιστορία του! Το χανγκ λοιπόν είναι ένα κρουστό που ανήκει στην οικογένεια των ιδιόφωνων οργάνων, δηλαδή είναι ένα όργανο που η παραγωγή του ήχου του οφείλεται στη δόνηση του σώματός του. Εμπνευστές του είναι οι Ελβετοί Felix Rohner και Sabina Scharer. Το χανγκ μπορεί να το συναντήσουμε και ως «PAN drum», από το όνομα της εταιρείας τους (PANArt Hangbau AG ) ή ως «hang drum», κάτι που δεν αρέσει στους εφευρέτες του, όχι για κάποιον άλλον λόγο, αλλά γιατί η λέξη «Hang» σημαίνει «χέρι» στη γερμανική διάλεκτο της Βέρνης, αλλά και γιατί το χέρι είναι το σήμα κατατεθέν της εταιρείας.

Αποτελείται από δύο μισά κελύφη, διαφορετικά μεταξύ τους, τα οποία είναι κολλημένα στην περίμετρό τους, αφήνοντας κούφιο το εσωτερικό του, ενώ η κορυφή έχει σφυρηλατημένη μία νότα στο κέντρο της και επτά ή οκτώ πεδία σφυρηλατημένα γύρω από αυτό. Το κάτω μέρος έχει μία τρύπα στη μέση, η οποία λειτουργεί ως ηχείο. Το χανγκ είναι αποτέλεσμα πολύχρονων ερευνών και, αν θέλεις να το προμηθευτείς, υπάρχουν πολλοί τύποι, για να διαλέξεις. Ο οργανοπαίχτης συνήθως το τοποθετεί οριζόντιο στα πόδια του ή σε σταντ ή το κρατάει κάθετα. Τι γίνεται όμως, αν κάποιος θέλει να το παραγγείλει τώρα; Μέχρι το 2006, που δεν ήταν ακόμα γνωστό, μπορούσε να αποκτηθεί σχετικά εύκολα κατόπιν παραγγελίας. Αργότερα όμως, που χάρη στο YouTube έγινε περισσότερο γνωστό, οι κατασκευαστές σταμάτησαν τις πωλήσεις μέσω εμπόρων και άρχισαν να απαιτούν από τους ενδιαφερόμενους ταχυδρομική επιστολή, με αποτέλεσμα να υπάρχει λίστα αναμονής, χωρίς απαραίτητα να το λαμβάνουν στο τέλος όλοι, αφού άρχισαν να επιλέγουν την πελατεία τους με βάση το ύφος των επιστολών, αλλά και ζητώντας προσωπικά ραντεβού με τους υποψήφιους αγοραστές! Ωστόσο, πλέον υπάρχουν και άλλες εταιρείες ανά τον κόσμο που το δημιουργούν.

Μέχρι το επόμενο, κατακαλοκαιριάτικο BANALιεύοντας, απολαύστε τη μουσική του χανγκ χαλαρώνοντας στον καναπέ, στο μπαλκόνι ή και δίπλα στη θάλασσα!


Μοιράσου το με αγαπημένους σου