When you explain it, it becomes BANAL.

Διακοπές παρέα με τον σκύλο σου: πώς να περάσετε τέλεια!

Ειρήνη Σίδερη

Ειρήνη Σίδερη

Ιούλιος 11, 2021

Κατηγορία: Τρόπος ζωής
#Ζώα
Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Διακοπές παρέα με τον σκύλο σου: πώς να περάσετε τέλεια!

Το καλοκαιράκι έφτασε, κι αν είσαι από αυτούς που δεν πάνε πουθενά χωρίς τον αγαπημένο τετράποδο φίλο τους, παρακάτω σου έχω μια μικρή λίστα, για να τσεκάρεις τα απαραίτητα πριν φύγετε μαζί για διακοπές!

Αρχικά, τα πιο βασικά πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από τις αποσκευές σου είναι το βιβλιάριο υγείας του ζώου σου, το λουρί και το κολλάρο του, αλλά και το μπολ για φαγητό και νερό. Το πιο σημαντικό και απαραίτητο, όμως, για να μετακινηθείς οπουδήποτε με τον σκύλο σου, είναι να έχεις φροντίσει για το τσιπάκι ταυτοποίησής του σε περίπτωση που χαθεί. Ο θόρυβος που επικρατεί στα μέσα μεταφοράς (πλοίο, αεροπλάνο, αυτοκίνητο κ.λπ.) είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που πρέπει να υπολογίσεις στο ταξίδι σου, καθώς δεν είναι όλα τα ζωάκια άνετα με αυτόν και ενδέχεται να τρομάξουν και να τρέξουν μακριά. Αν χαθείτε, το τσιπάκι είναι ο πιο εύκολος τρόπος να βρεθεί το κατοικίδιό σου γρήγορα και να γυρίσει πίσω σ’ εσένα με ασφάλεια.

Κατά δεύτερον, αναλόγως με το μέσο μεταφοράς που θα ταξιδέψετε, υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσεις. Για παράδειγμα, οι περισσότερες αερογραμμές επιβάλλουν τη χρήση κλουβιού μεταφοράς ειδικών προδιαγραφών, ενώ το ταξίδι με πλοίο –πάντα ανάλογα με την εταιρεία– ενδέχεται να απαιτεί τη χρήση φίμωτρου ή/και κλουβιού μεταφοράς. Μην ξεχάσεις, λοιπόν, πριν κλείσεις τα εισιτήριά σου, να ρωτήσεις για τις ισχύουσες προϋποθέσεις αναφορικά με τα ζώα.

Επιπλέον, πάντα πρέπει να έχεις μαζί σου ένα σετ πρώτων βοηθειών για τον σκύλο σου, σε περίπτωση ανάγκης. Πράγματα όπως γάζες, οξυζενέ και σπρέι για τα χτυπήματα, αλοιφή για τα τσιμπήματα, και ειδικά σπρέι σιτρονέλας για την αποφυγή κουνουπιών και σκνιπών που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως το καλαζάρ, δεν θα πρέπει ποτέ να λείπουν από τις αποσκευές σου. Ταυτόχρονα, μια καλή ιδέα είναι να ρωτήσεις τον κτηνίατρό σου για συγκεκριμένα σκευάσματα που μπορεί να φανούν σωτήρια σε επίφοβες καταστάσεις, όπως σε περίπτωση διάρροιας, αλλεργικού σοκ, αλλά και δηλητηρίασης. Φυσικά, φρόντισε να έχεις αποθηκεύσει το τηλέφωνο του κτηνιάτρου σου στο κινητό σου, καθώς και το τηλέφωνο κάποιου κτηνιάτρου της περιοχής όπου θα διαμένετε.

Στην περίπτωση τώρα που θέλεις να πας παρέα με τον σκύλο σου στην παραλία, θα πρέπει να ξέρεις πως υπάρχουν αυστηροί κανόνες που θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρείς. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιβάλλεται να χρησιμοποιείς λουρί και κολλάρο για τη βόλτα του, καθώς και να έχεις πάντα μαζί σου το βιβλιάριό του. Αν πάλι σκέφτεσαι να δροσιστείτε μέσα στη θάλασσα παρέα, σε παραλίες χωρίς την παρουσία λουόμενων το μπάνιο των ζώων επιτρέπεται, αλλά σε περίπτωση που εμφανιστούν λουόμενοι και σου ζητήσουν να απομακρύνεις τον σκύλο σου, οφείλεις να συμβιβαστείς. Σε καμία περίπτωση μην πιέσεις τον σκύλο σου να μπει στη θάλασσα χωρίς να το θέλει. Ο καλύτερος τρόπος, για να την απολαύσετε, είναι να τον αφήσεις να εξερευνήσει με τον δικό του ρυθμό, ενώ επιβλέπεις τις κινήσεις του. Φρόντισε πάντα να μαζεύεις τις ακαθαρσίες του και να μην τον αφήνεις μόνο μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει ραγδαία και ακόμη και ένα λεπτό μέσα στο σταθμευμένο όχημα μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Αναμφίβολα, το να πας διακοπές με τον σκύλο σου δεν είναι και τόσο απλό, αφού υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξεις. Το σίγουρο, όμως, είναι πως, αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές και τις συστάσεις του κτηνιάτρου σας, θα περάσετε τις πιο τέλειες διακοπές ever! Have fun!


Μοιράσου το με αγαπημένους σου