When you explain it, it becomes BANAL.

Εναλλακτική αρωματοθεραπεία

Ελένη Σακοράφα

Ελένη Σακοράφα

Ιανουάριος 14, 2022

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Εναλλακτική αρωματοθεραπεία

Εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε, βάσει του όρου, τι σημαίνει η αρωματοθεραπεία: πρόκειται για την αξιοποίηση των αρωμάτων φυτικής προέλευσης για τη θεραπεία και τη βελτίωση της κατάστασης (σωματικής και ψυχολογικής) ενός ατόμου. Ποια είναι όμως η ιστορία και τα οφέλη της; 

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούνταν χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή μας, όταν οι άνθρωποι ζούσαν από τη φύση και, προσπαθώντας να την κατανοήσουν, πειραματίζονταν με αυτή. Κατάλαβαν, λοιπόν, ότι η θερμότητα έκανε τις μυρωδιές να «βγαίνουν» από τη στερεή μάζα των φυτικών μερών και ότι μπορούσαν να διατηρήσουν το άρωμα ενός λουλουδιού σε ένα δοχείο! Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ινδίας και της Κίνας χρησιμοποιούσαν στις θεραπευτικές τους πρακτικές αιθέρια έλαια τόσο για αισθητικούς σκοπούς (π.χ. σε αρώματα για το σώμα ή τα μαλλιά) όσο και για θεραπευτικούς. Ο όρος αρωματοθεραπεία, ωστόσο, πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε επίσημα σε βιβλίο του Γάλλου χημικού και αρωματοποιού René-Maurice Gattefossé το 1937, με αφορμή τη θεραπευτική χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας για το κάψιμο του δέρματος ενός ασθενούς.

Πρακτικά, όμως, γιατί λειτουργεί η αρωματοθεραπεία; Τα αρώματα αποτελούνται από μόρια. Όταν μυρίζουμε κάτι, ένα λουλούδι, για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα αρωματικά του μόρια εισέρχονται στη μύτη μας και φτάνουν στην οσφρητική μεμβράνη στην κορυφή της ρινικής κοιλότητας. Νεύρα περνούν δια μέσου αυτής και καταλήγουν στον οσφρητικό βολβό, συλλέγουν την πληροφορία της οσμής και από εκεί εκείνη μεταφέρεται στον εγκεφαλικό φλοιό και στο μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο σχετίζεται με τη διαδικασία της μάθησης, τη μνήμη και την αντίληψη των συναισθημάτων. Ως απόκριση σε αυτόν τον ερεθισμό, απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι αποτελούν το μέσο μεταφοράς της πληροφορίας του νευρικού συστήματος. Αν σκεφτούμε ότι σε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου περιέχονται έως και 40 τρισεκατομμύρια μόρια αρωματικών ενώσεων(!), μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα αιθέρια έλαια είναι αποτελεσματικά.

Η χρήση των αιθέριων ελαίων μπορεί να γίνει μέσω της ανάμειξής τους με άλλα λάδια (carrier oils) για μασάζ και εντριβές, αλλά και μόνο η μυρωδιά τους είναι ευεργετική. Για τον λόγο αυτόν, υπάρχουν ειδικές συσκευές αρωματοθεραπείας που απελευθερώνουν το άρωμα σε κλειστούς χώρους. Η αρωματοθεραπεία θεωρείται ότι βοηθά στην κατάθλιψη, στις αυπνίες, στη μείωση του στρες, στη μείωση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών, σε μυϊκούς πόνους και σε πόνους των αρθρώσεων, καθώς επίσης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Λόγω, όμως, του ότι τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα, θεωρούνται τοξικά σε μεγάλες ποσότητες και προκαλούν δερματικό ερεθισμό, αν έρθουν απευθείας σε επαφή με το δέρμα. Γι’ αυτό, αποφεύγεται η άμεση εφαρμογή τους στο σώμα.

Ας δούμε ορισμένα αιθέρια έλαια και πού μπορεί να φανούν χρήσιμα:

- λεβάντα: βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες

- τριαντάφυλλο: βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης

- πράσινο τσάι: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

- χαμομήλι: βελτιώνει τη libido και την ψυχική διάθεση

- ylang ylang: βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων

- σανδαλόξυλο: ενισχύει τη συγκέντρωση και τη χαλάρωση

- φύλλο κανέλλας: αυξάνει την ενέργεια.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου