When you explain it, it becomes BANAL.

Η μαγική κεραλοιφή

Ελένη Σακοράφα

Ελένη Σακοράφα

Νοέμβριος 12, 2022

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Η μαγική κεραλοιφή

Η κεραλοιφή, αποτελούμενη στην απλούστερη μορφή της από κερί μέλισσας και ελαιόλαδο, συνιστά λόγω της σύστασής της ένα προϊόν ομορφιάς και καλλωπισμού διαχρονικό στην Ελλάδα. Το ελαιόλαδο, πλούσιο σε βιταμίνες (με μεγάλη τη σημασία της βιταμίνης Ε, που βοηθά στην αντιγήρανση) και αντιοξειδωτικά, θρέφει το δέρμα και το λειαίνει. Από την άλλη, το αγνό μελισσοκέρι περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και προσφέρει βαθιά ενυδάτωση, ενώ, όσον αφορά τη σύσταση, μπορεί να δημιουργήσει μια «πηχτή» και πυκνή κρέμα, κατάλληλη για πολλές χρήσεις. Τα αγνά της υλικά δύνανται να βοηθήσουν σε δερματικές παθήσεις και σε εγκαύματα, ενώ ως κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο, στο σώμα, στα χείλη, ακόμα και στα μαλλιά. Μαλακώνει το δέρμα και του προσφέρει ελαστικότητα, αναπληρώνοντας (λόγω της ελαιώδους φύσης της) τα λιπίδιά του. Λόγω του τελευταίου, καθώς και λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε, παρουσιάζει αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των αχνών ρυτίδων.

Χρειάζεσαι κάτι άλλο, για να αποφασίσεις να τη δοκιμάσεις; Θα σου δώσω άλλο ένα κίνητρο: τα υλικά με τα οποία μπορείς να τη φτιάξεις είναι ιδιαίτερα οικονομικά στη χώρα μας (κάθε ελληνική κουζίνα έχει ελαιόλαδο!) και μπορείς με λίγα χρήματα να φτιάξεις παρτίδες που θα χρησιμοποιήσεις για μήνες!

Στην πιο απλή της μορφή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε (κρέμα προσώπου, lip balm κ.λπ.), η κεραλοιφή φτιάχνεται με 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας (χωρίς παραφίνη). Μέσω της ανάμειξης των συγκεκριμένων ποσοτήτων των υλικών σε μπεν-μαρί, θα δημιουργηθεί αρχικά ένα υγρό μείγμα, το οποίο, αφού το τοποθετήσεις σε κατάλληλα δοχεία (μπορεί να είναι ένα γυάλινο βαζάκι, μία συσκευασία lip balm που μπορείς να προμηθευτείς από καταστήματα συσκευασιών κ.λπ.), θα κρυώσει, δημιουργώντας ένα σκληρό μείγμα. Η επάλειψη στην επιθυμητή επιφάνεια θα σου αποδείξει τις θεραπευτικές και ενυδατικές δράσεις της κεραλοιφής.  

Εάν επιθυμείς να φτιάξεις μια πιο πλούσια κεραλοιφή, ικανή να ενσωματώσει περισσότερα στοιχεία από πολλές πηγές, θα σου δώσω μια συνταγή που με ειλικρίνεια θα σου πω πως αποτελεί το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό lip balm που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και σε άλλες επιφάνειες εκτός από τα χείλη (για παράδειγμα, μπορείς να τη βάζεις ως κρέμα προσώπου ή σώματος), αλλά, ως ατόμου που το lip balm είναι προέκταση του χεριού του, η συγκεκριμένη χρήση έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου (και στην τσάντα μου).


Υλικά

1 ½ κ.σ. κερί μέλισσας

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. λάδι καρύδας

1 κ.σ. λάδι jojoba

1 κ.σ. βούτυρο καριτέ (shea butter)

1 κ.γ. αγνό μέλι (βρώσιμο)

1 κ.γ. τζελ αλόης

½ κ.γ. έλαιο βιταμίνης Ε (προαιρετικό)

5 σταγόνες αιθέριου ελαίου της προτίμησής σου (εγώ χρησιμοποιώ αιθέριο έλαιο ylang ylang)


Τα παραπάνω συστατικά τα λιώνεις σε μπεν-μαρί και, αφού ομογενοποιηθούν, τα βάζεις στις κατάλληλες συσκευασίες και τα χρησιμοποιείς αντιστοίχως. Στα χείλη η συγκεκριμένη μείξη δίνει μια λάμψη και επίσης μειώνει την ξηρότητα, ενώ ως κρέμα προσώπου κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο λείο και ζωηρό.

Η κεραλοιφή αποτελεί μία ακόμα απόδειξη του γεγονότος ότι συχνά τα πιο απλά πράγματα μπορεί εν τέλει να είναι τα καλύτερα.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου