When you explain it, it becomes BANAL.

Φιλμ επί τρία: Κρίπι Γουίκεντ

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Φιλμ επί τρία: Κρίπι Γουίκεντ

Η εποχή που αμφιταλαντεύεται μεταξύ Χάλογουιν και Χριστουγέννων είναι επιτέλους εδώ και μας δίνει απλόχερα τόσα δώρα με τη μορφή τρομακτικών ιστοριών και στυλιζαρισμένων σκηνικών. Είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για να πάρουμε ένα διάλειμμα από τη χαοτική πραγματικότητα και να κλειστούμε μέσα το Σουκού με μια κουβέρτα, μερικά ζαχαρωτά και πολλή περιέργεια και θάρρος για να απολαύσουμε μερικά από τα καλύτερα φιλμ στον κόσμο των «horror/thriller flicks»!

 

Perfect Blue (1997)

Σκηνοθέτης: Satoshi Kon

Πού να το βρω: Amazon Prime

 

Η Mima, μια νεαρή ποπ τραγουδίστρια μικρής επιτυχίας στην Ιαπωνία των 90s, αποφασίζει να εγκαταλείψει το γκρουπ και την καριέρα του pop idol και να ακολουθήσει το μονοπάτι της πετυχημένης ηθοποιού, όταν μια σειρά από δολοφονίες κάνουν τον νέο της κόσμο ένα επικίνδυνο και πολύπλοκο όνειρο. Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Satoshi Kon είναι ένα αριστούργημα που χρησιμοποιεί το μοντάζ και το μέσο του κινουμένου σχεδίου στο έπακρο για να δημιουργήσει ένα ψυχεδελικό στόρυ γεμάτο σασπένς και πανέξυπνες σκηνοθετικές επιλογές. Βλέπουμε μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας και αφομοιώνουμε τα δικά της συναισθήματα και τη δικιά της οπτική, καθώς η ίδια κυλάει όλο και πιο γρήγορα προς την κατεύθυνση της τρέλας. Ιδέες προσωπικής και δημόσιας ταυτότητας, κοινωνικής κριτικής στον ψεύτικο κόσμο των «idols» και τη θέση της γυναίκας που θέλει να επιτύχει έναν τέλειο μπλε ουρανό στηρίζουν ένα υπέροχο σενάριο μυστηρίου και ένα φιλμ που παραμένει διαχρονικό και αγαπημένο.

 

House! (1977)

Σκηνοθέτης: Nobuhiko Obayashi

Πού να το βρω: Amazon, Apple

 

Είναι πανέμορφο, είναι υπέροχο, είναι CAMP, είναι αστείο, είναι τρομακτικό, είναι 70s και κουβαλάει απίστευτη τρέλα και φαντασμαγορική εικόνα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για ένα Σάββατο! Πρόκειται για μια πειραματική κωμωδία τρόμου, γεμάτη με μία γκάμα γυναικείων χαρακτήρων που μοιάζουν βγαλμένοι από καρμπόν στερεότυπα και τοποθετούνται σε ένα «σπίτι» έτοιμο να τις καταβροχθίσει μία-μία, πάντα με τον πιο ιδιαίτερο και ευρηματικό τρόπο. Τα εφέ δεν είναι εκεί για να πείσουν, αλλά για να θυμίσουν εικονογραφήσεις από παραμύθια, και οι ηθοποιοί δεν προσπαθούν να δώσουν το δράμα, αλλά να το σερβίρουν με εξωφρενικότητα. Αν όλα αυτά ακούγονται σαν ένας όμορφος τρόπος να περάσει κανείς το βράδυ του, μη διστάσετε να δώσετε σε αυτό το τρελό φιλμ την ευκαιρία να κερδίσει την καρδιά σας, όπως έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια, λαμβάνοντας μία θέση στην κατηγορία των «cult classics».

 

The Others (2001)

Σκηνοθέτης: Alejandro Amenabar

Πού να το βρω: Prime Video, Apple TV

 

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου μια θεοσεβούμενη και αυστηρή μητέρα ζει με τα δύο παιδιά της απομονωμένη στην έπαυλή της, όταν σταδιακά αρχίζει να πιστεύει πως το σπίτι της είναι στοιχειωμένο με πνεύματα. Μετά από το διασκεδαστικό camp, περνάμε σε ένα φιλμ που δίνει τον τρόμο με φειδωλή μαεστρία και διακριτικότητα. Τα πλάνα και η φωτογραφία είναι γεμάτα γοητεία και ατμόσφαιρα, ενώ οι ηθοποιοί –με τη Νικόλ Κίντμαν ως πρωταγωνίστρια– δίνουν δυνατές ερμηνείες, γεμάτες πτυχές που προσδίδουν βάθος και αληθοφάνεια στην ιστορία. Η ταινία μας βάζει σε έναν απομονωμένο και αθόρυβο σχεδόν εφιάλτη που ξετυλίγεται αργά με κάθε σκηνή, κάνοντας το έργο ένα από τα πιο κλασικά θρίλερ που μπορεί να απολαύσει κανείς ένα κρύο βράδυ.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου