When you explain it, it becomes BANAL.

Φιλμ επί τρία: Τίτλοι Τέλους

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Φιλμ επί τρία: Τίτλοι Τέλους

Με το τέλος του χρόνου μπαίνουμε ξανά σε μια νέα εποχή και σε νέες περιπέτειες, καθώς στο κάτω-κάτω τίποτα δεν κρατάει για πάντα και όλα είναι εφήμερα, καλώς ή κακώς. «Μια πόρτα κλείνει και ένα παράθυρο ανοίγει» λένε μερικοί, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι, παρά το παράδοξο της πραγματικότητας, όλοι κοιτάμε το μέλλον με όρεξη και ελπίδα, ίσως και με μια νέα λίστα για «New Year goals»! Τι καλύτερο από μια σειρά ταινιών που σηματοδοτούν τη γιορτή που φέρνει ο νέος χρόνος;

 

The night is short, walk on girl! (2017)

Σκηνοθέτης: Masaaki Yuasa

Πού να το βρω: Amazon Prime

 

Ένα φαντασμαγορικό animation που μοιάζει με κινούμενη γιορτή γεμάτη αστείους χαρακτήρες, έντονα χρώματα, χαριτωμένους πρωταγωνιστές και τόσο πολλά ποτά! Σε αυτή τη χρωματιστή κωμωδία μια νεαρή κοπέλα ένα βράδυ ξεκινά μια περιπέτεια γεύσης, καθώς γυρνάει όλη την πόλη του Κιότο για να δοκιμάσει όποιο ποτό βρει, συναντώντας πολλές σουρεάλ καταστάσεις και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ενώ η νέα πραγματικότητα ενός έρωτα αρχίζει να εμφανίζεται στην πορεία της. Η καλύτερη επιλογή για τον εορτασμό του νέου χρόνου, με ένα φιλμ γεμάτο έκφραση και ενέργεια, που ξεχωρίζει από το πλήθος των σύγχρονων κωμωδιών.

 

Carol (2015)

Σκηνοθέτης: Todd Haynes

Πού να το βρω: Amazon, Apple

 

Στη Νέα Υόρκη του 1955 μια νεαρή φωτογράφος ερωτεύεται μια γοητευτική γυναίκα που δυστυχώς είναι παντρεμένη, αλλά ευτυχώς η ταινία είναι ρομαντική και υπόσχεται ένα όμορφο τέλος, αντί για τη συνήθη τραγωδία που αποδίδεται στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια από τον κόσμο του Χόλυγουντ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια διασκευή ενός κλασικού μυθιστορήματος που είναι από τα πρώτα με πιο θετική εικόνα και κατάληξη για ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου! Πέρα από την ιστορικότητα του έργου, έχουμε δύο εξαιρετικές ερμηνείες από τις πρωταγωνίστριες, που συνοδεύονται από πανέμορφες εικόνες και σκηνοθεσία γεμάτη γοητεία, κάνοντας το συγκεκριμένο φιλμ ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι στην ταινιοθήκη του καθενός.

 

Parasite (2019)

Σκηνοθέτης: Bong Joon Ho

Πού να το βρω: Prime Video, Apple TV

 

Από τη γιορτή στον έρωτα και από τον έρωτα στον καπιταλισμό, περνάμε λοιπόν στο γλυκό του σημερινού γεύματος, με ίσως την πιο καυστική επιλογή. «Πλέον δεν μας χωρίζουν τα σύνορα, αλλά η οικονομική τάξη» σκέφτηκε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Bong Joon Ho και δημιούργησε ένα αριστούργημα γεμάτο ίντριγκα, κωμικότητα και τραγωδία, που θα μείνει για πάντα στην ιστορία του κινηματογράφου. Απληστία και διάκριση απειλούν τη σχέση μεταξύ δύο οικογενειών στην Κορέα, οι οποίες δένονται από μια σχέση εξάρτησης, αλλά χωρίζονται από την αόρατη γραμμή της τάξης. Το ποιος έχει τον έλεγχο και ποιος ζει στο σκοτάδι της άγνοιας είναι μόνο μία από τις ιδέες που πραγματεύεται με μαεστρία αυτό το επίκαιρο φιλμ, συνδυάζοντας σασπένς και πανέξυπνη εξιστόρηση.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου