When you explain it, it becomes BANAL.

«Η ζωή είναι ωραία στην Αμερική, αν είσαι λευκός στην Αμερική»

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο «Η ζωή είναι ωραία στην Αμερική, αν είσαι λευκός στην Αμερική»

To West Side Story είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα γνωστότερα και σημαντικότερα μιούζικαλ όλων των εποχών. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σαιξπηρικό δράμα (εμπνευσμένο από τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα) που δημιουργήθηκε από την dream team της δεκαετίας του ’50, η οποία αποτελούνταν από τον Ζερόμ Ρόμπινς, τον Λέοναρντ Μπερνστάιν και τον Στίβεν Σόντχαϊμ.  

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια πολυφυλετική δυτική γειτονιά της Νέας Υόρκης και μιλά για τη διαμάχη ανάμεσα σε δύο συμμορίες, τους Τζετς (Αμερικανοί) και τους Σαρκς (Πουερτορικανοί), καθώς και για τον απαγορευμένο έρωτα δύο νέων (Τόνυ και Μαρία). Η ιστορία αυτή θίγει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα εκείνης της εποχής, όπως η μετανάστευση, η αποικιοκρατία, ο ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες, αλλά και στους Αμερικανούς πολίτες που είχαν καταγωγή από άλλες χώρες (όπως, για παράδειγμα, από την Πολωνία), οι συμμορίες, η θέση της γυναίκας και η αστυνόμευση. Η μουσική, η χορογραφία, οι στίχοι και η σκηνοθεσία ενώνονται, για να παρουσιάσουν τις διαφορετικές ιστορίες των ηρώων και τις δυσκολίες της ζωής τους.

Ο Λέοναρντ Μπερνστάιν και ο Στίβεν Σόντχαϊμ έκαναν θαύματα με τη μουσική και τους στίχους αντίστοιχα. Η μουσική είναι συνονθύλευμα διαφορετικών μουσικών ειδών, με επιρροές από τον Τσαϊκόφσκι, τον Στραβίνσκι, την κλασική όπερα, την τζαζ και τους λατινοαμερικάνικους χορούς (π.χ. μάμπο). Παράλληλα, ο Σόντχαϊμ, γράφει στίχους που συχνά προοικονομούν την εξέλιξη της υπόθεσης και άλλοτε με περιπαικτικό τρόπο και άλλοτε με πιο δραματικό ύφος περιγράφουν το μίσος ανάμεσα στις δύο συμμορίες, τις δυσκολίες των Πουερτορικανών μεταναστών (America), την παιδική ηλικία των Αμερικανών που μεγάλωσαν μέσα στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση (Gee, Officer Krupke) και τον νεανικό έρωτα (Tonight, Maria, Somewhere). Το δράμα και η ένταση κορυφώνονται με το κουιντέτο στο μουσικό θέμα του τραγουδιού Tonight, ακριβώς πριν από την τελική διαμάχη ανάμεσα μέσα στις δύο συμμορίες.

Είτε δει κανείς το West Side Story ζωντανά είτε δει την κινηματογραφική παραγωγή του 1961 είτε τη νέα παραγωγή του 2021, θα έρθει αντιμέτωπος με μια δραματική ιστορία που έχει πολλά στοιχεία από τη σημερινή κοινωνία, απολαμβάνοντας παρ’ όλα αυτά κάθε δευτερόλεπτο της μουσικής.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου