When you explain it, it becomes BANAL.

Κουτάβια: οδηγίες για αρχάριους

Ειρήνη Σίδερη

Ειρήνη Σίδερη

Μάιος 10, 2021

Κατηγορία: Τρόπος ζωής
#Ζώα
Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Κουτάβια: οδηγίες για αρχάριους

Στην εποχή της απομόνωσης και του κορωνοϊού, δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να αποκτήσουν ένα κουτάβι για συντροφιά. Τι πρέπει, όμως, να προσέξουμε πριν κάνουμε την επιθυμία μας πράξη;

Μιλήσαμε με την Κατερίνα Παπαδημητρίου, εκπαιδεύτρια σκύλων με εμπειρία δέκα ετών και με εξειδίκευση σε θέματα συμπεριφοράς, για να μας δώσει τις πολύτιμες συμβουλές της.

Αρχικά, πολύ βασικό είναι το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο επιλέγουμε ένα κουτάβι, ειδικά από τη στιγμή που το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων στον δρόμο είναι πολύ συχνό στις μέρες μας. Οι περισσότεροι θέτουν ως κύριο κριτήριο την εξωτερική του εμφάνιση, όμως το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν είναι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που θα έχουμε απέναντι σε αυτό. Η επιλογή του κατάλληλου κουταβιού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πολύ προσεκτικά, με αυστηρά κριτήρια και με γνώμονα την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας, τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Δυστυχώς, πολλοί αποφασίζουν ελαφρά τη καρδία να επιστρέψουν το κουτάβι τους, μόλις αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του. Γι’ αυτό, πριν επιλέξουμε ένα πλάσμα που θα μας συντροφεύει για τουλάχιστον 10-15 χρόνια, θα πρέπει να σκεφτούμε σε βάθος αν είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να του προσφέρουμε την ποιότητα ζωής που του αξίζει.

Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου, για να μας κατευθύνουν σε μια σωστή επιλογή ως προς τον τύπο του κουταβιού που μας ταιριάζει. Αποφεύγουμε τις συμβουλές τρίτων που δεν διαθέτουν την ανάλογη πείρα και γνώση και φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε μόνο από ειδικούς όσον αφορά τη συμπεριφορά, την εκπαίδευση και την υγεία του σκύλου μας. Από την πρώτη κιόλας μέρα που φέρνουμε το κουτάβι στο σπίτι μας, θα πρέπει ήδη να έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα το περιβάλλον, για να το υποδεχτούμε. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί όλα όσα χρειαζόμαστε για τις ανάγκες του (κατάλληλη τροφή, καθαρό νερό, χώρος για ξεκούραση, χώρος για τις φυσικές του ανάγκες).

Σημαντικό είναι, επίσης, να γνωρίζουμε πως θα πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο στο κουτάβι μας, προκειμένου να προσαρμοστεί στον νέο του κόσμο. Τον πρώτο καιρό θα κοιμάται πολύ, θα κλαίει τις νύχτες και θα είναι ανήσυχο, συνεπώς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να έχουμε οπλιστεί με υπομονή. Φροντίζουμε να έχουμε ετοιμάσει τον προσωπικό χώρο του κουταβιού, όπως, για παράδειγμα, ένα συρμάτινο πάρκο ή ένα crate. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν τα χρησιμοποιούμε σαν «φυλακή» ή τιμωρία για τον σκύλο μας. Το ακριβώς αντίθετο: το πάρκο ή το crate θα είναι ένας χώρος που θα βοηθά το κουτάβι μας να ηρεμεί και θα το προστατεύει από ζημιές που μπορεί να το πληγώσουν (π.χ. δάγκωμα καλωδίων). Με αυτόν τον τρόπο, τέλος, προλαμβάνουμε το στρες αποχωρισμού, όταν θα χρειάζεται να λείπουμε στη δουλειά ή σε άλλες δραστηριότητες, αφού το crate θα έχει γίνει μια ασφαλής φωλιά για το κουτάβι μας και ταυτόχρονα θα αποτελεί αρωγό και στην εκμάθηση της τουαλέτας.

 

Για σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο και συμβουλές, μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα της Κατερίνας Παπαδημητρίου στο Facebook (Kate's Dog Planet-Katerina Papadimitriou).


Μοιράσου το με αγαπημένους σου