When you explain it, it becomes BANAL.

Ζυμαρικά Pici με σάλτσα Cacio e Pepe

Χαρά Σακελλάρη

Χαρά Σακελλάρη

Μάρτιος 08, 2021

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Ζυμαρικά Pici με σάλτσα Cacio e Pepe

Μερίδες: 1 κυρίως ή 2 για πρώτο | Χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά | Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 40 λεπτά

 

Υλικά

Αλεύρι, για όλες τις χρήσεις | 150 γρ.

Νερό, χλιαρό | 70 γρ.

Ελαιόλαδο | 1 κουταλάκι του γλυκού + παραπάνω για το πλάσιμο

Αλάτι | 1 κουταλιά της σούπας

Βούτυρο | 80 γρ.

Μαύρο πιπέρι, τριμμένο | 1 κουταλάκι του γλυκού

Παρμεζάνα, τριμμένη | 90 γρ.

 

Οδηγίες

1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το νερό και το 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μπάλα ζύμης και να μην υπάρχει πια ξερό αλεύρι στον πάτο του μπολ. Εάν η ζύμη αδυνατεί να απορροφήσει όλο το αλεύρι, τότε προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού νερό ακόμα.

2. Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μία νωπή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά με 1 ώρα.

3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Πιέζουμε το κάθε μπαλάκι μέχρι να σχηματίσει ένα επίπεδο τετράγωνο, περίπου σαν την παλάμη μας.

4. Βουτάμε τα χέρια μας σε λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε τα δύο κομμάτια ζύμης από πάνω κι από κάτω.

5. Με ένα μαχαίρι (ή και ψαλίδι) κόβουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε 16 λωρίδες. Συνολικά θα πρέπει να έχουμε 32 λωρίδες.

6. Πλάθουμε κάθε λωρίδα ξεκινώντας από το κέντρο, πιέζοντας τη ζύμη προς τα έξω. Για το ιδανικό πάχος, πλάθουμε κάθε λωρίδα μέχρι να γίνει σαν καλαμάκι. Το πιο σημαντικό είναι να έχουν όλες οι λωρίδες παρόμοιο πάχος, κι ας μας βγουν πιο χοντρές. Το μάκρος δεν μας πειράζει – το πιο πιθανό είναι κάθε λωρίδα να έχει διαφορετικό.

7. Εάν η ζύμη δείχνει να στεγνώνει ή να σπάει καθώς πλάθουμε, τότε βουτάμε τα δάχτυλά μας σε λίγο λάδι και αλείφουμε τη λωρίδα, για να γίνει ξανά λεία.

8. Τοποθετούμε κάθε λωρίδα που τελειώνουμε πάνω σε μια πετσέτα, χωρίς να ακουμπάνε οι λωρίδες μεταξύ τους.

9. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά, για να μην κολλήσουν.

10. Μετά από 3 λεπτά, τα ζυμαρικά θα πρέπει να είναι έτοιμα. Βουτάμε μία κούπα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, τη γεμίζουμε με νερό και την κρατάμε για μετά. Έπειτα, στραγγίζουμε τα ζυμαρικά.

11. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το πιπέρι και το αφήνουμε να καψαλιστεί για μισό λεπτό, μέχρι να μας μυρίσει.

12. Προσθέτουμε την κούπα με το νερό των ζυμαρικών στο τηγάνι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 λεπτά.

13. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

14. Σερβίρουμε αμέσως ως έχουν ή και με παραπάνω τριμμένο τυρί και πιπέρι.

Μοιράσου το με αγαπημένους σου