When you explain it, it becomes BANAL.

Erasmus + Youth Exchanges = εμπειρίες ζωής

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Erasmus + Youth Exchanges = εμπειρίες ζωής

Όταν κάποιος αναφέρεται στο Εράσμους, συνήθως εννοεί το συνηθισμένο, το γνωστό, αυτό που πάμε με το πανεπιστήμιο για κάποιους μήνες στο εξωτερικό, σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο, για να σπουδάσουμε. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το Erasmus+ δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με πανεπιστήμια και φοιτητές!

Ήταν Πάσχα του 2016, όταν έμαθα ότι ουσιαστικά μπορώ να πάω στο εξωτερικό για μία εβδομάδα, τζάμπα, και μαζί με άλλους, νέους ανθρώπους. Αμέσως άρχισα να το ψάχνω και να στέλνω αιτήσεις σε προγράμματα Erasmus+ Youth Exchange. Να μη σας τα πολυλογώ, τον Ιούνιο του 2016 βρέθηκα σ’ ένα χόστελ της Βιέννης μαζί με άλλα τριάντα πέντε άτομα από έξι διαφορετικές χώρες, που δεν ξέραμε ο ένας τον άλλον.

Από το πρώτο βράδυ φάνηκε ότι η εμπειρία αυτή θα ήταν υπέροχη! Τα πρωινά παρακολουθούσαμε σεμινάρια σχετικά με τις τεχνικές αφήγησης και τα social media και τα απογεύματα είχαμε ελεύθερο χρόνο και ευκαιρίες να γνωρίσουμε την κουλτούρα των άλλων χωρών – και εννοείται της Βιέννης. Αναμφίβολα, μία από τις καλύτερες στιγμές σ’ αυτά τα προγράμματα είναι η διεθνής βραδιά, κατά την οποία οι εκπρόσωποι όλων των χωρών ετοιμάζουμε φαγητά, ποτά, χορούς και παρουσιάσεις σχετικά με τις πατρίδες μας. Με λίγα λόγια, γίνεται ένα μεγάλο, διεθνές πάρτι!

Το πρώτο μου πρόγραμμα πάντως τελείωσε με κλάματα (όπως και όλα αυτά στα οποία έχω συμμετάσχει) και με πολλή αγάπη – και με πολλή βροχή επίσης, γι’ αυτό και καθυστέρησε η πτήση της επιστροφής μας στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: “once you go Erasmus+, you never go back”!


Μοιράσου το με αγαπημένους σου