When you explain it, it becomes BANAL.

Φιλμ επί τρία: επιλογές για ανατριχιαστικό Halloween

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Φιλμ επί τρία: επιλογές για ανατριχιαστικό Halloween

The Incantation (2022)

Σκηνοθέτης: Kevin Ko

Πού να το βρω: Netflix

 

Η ιδέα της προσευχής ή της απλής ευχής έχει έναν ζεστό και ελπιδοφόρο χαρακτήρα, καθώς για πολλούς είναι μια ευχάριστη επιθυμία που εξωτερικεύεται για ένα καλύτερο μέλλον σε, ίσως, μια ιδεατή και ευγενική θεϊκή παρουσία. Το συγκεκριμένο έργο παίρνει αυτή την ιδέα και τη διαστρεβλώνει τόσο, δημιουργώντας την υπόθεση του αντιθέτου. Ακολουθούμε τη Ronan, που πριν από έξι χρόνια ξύπνησε μια κατάρα, όταν έδειξε ασέβεια σε ένα θρησκευτικό ταμπού, ενώ στο παρόν προσπαθεί να επανενωθεί και να προστατέψει την εξάχρονη κόρη της. Πρόκειται για μια ταινία found footage που θεματικά, σε μια πρώτη ματιά, την έχεις ξαναδεί. Όμως αυτό που κάνει το Incantation μοναδικό είναι το ότι από την πρώτη στιγμή χειρίζεται και χειραγωγεί τον θεατή μέσα στον κόσμο του, κάνοντάς τον κομμάτι της πλοκής. Η ταινία παραπέμπει σε κλασικό ασιατικό σινεμά με καταραμένες βιντεοκασέτες και ασταμάτητες μεταφυσικές οντότητες που δημιουργούν μια πραγματικότητα ασφυκτική. Την ίδια στιγμή, με ευρηματικότητα, συγκινητικές ερμηνείες και πολύ σφιχτή σκηνοθεσία, πηγαίνει ακόμα παραπέρα. Υπάρχουν πολλές θεματικές στο έργο που χρησιμοποιούνται πολύ οργανικά και υφαίνουν μία από τις καλύτερες ιστορίες που έχει να προσφέρει αυτό το είδος ταινιών.

 

The Wailing (2016)

Σκηνοθέτης: Na Hong-Jin

Πού να το βρω: Amazon, YouTube, AppleTv

 

Σε ένα μικρό χωριό της Νότιας Κορέας ένας αστυνομικός διερευνά μια σειρά περίεργων δολοφονιών που δείχνουν να προκαλούνται από μια μυστήρια ασθένεια. Υπέροχη σκηνοθεσία και δυνατό σενάριο σε ένα έργο που σέβεται και εμπιστεύεται τον θεατή, παρέχοντας ένα αριστούργημα τρόμου. Η ταινία δεν χρησιμοποιεί φτηνά τρικ και, αντιθέτως, παίρνει τον χρόνο της και θέτει από την αρχή μέχρι το τέλος όλα τα δυνατά της στοιχεία. Με στυλοβάτες τις θεματικές της θρησκείας, της πίστης, του ρατσισμού και του αγνώστου και με ένα πολύ εσκεμμένο και οξύ μοντάζ, το The Wailing προσφέρει ένα οδυνηρό μυστήριο που μένει μαζί σου ακόμα και μετά το τέλος του.

 

Coraline (2009)

Σκηνοθέτης: Henry Selick

Πού να το βρω: Amazon, YouTube, AppleTv

 

Μια βαρετή μέρα η Coraline, ένα εντεκάχρονο κορίτσι με φαντασία, όρεξη για περιπέτεια και αδιάφορους γονείς, βρίσκει μια μικρή πόρτα στο νέο της σπίτι που την οδηγεί σε μια μαγική και ιδεατή εκδοχή της πραγματικότητάς της. Παραμύθι με έντονο το στοιχείο του κινδύνου, της γενναιότητας και της παγίδας, που βάζει στο κέντρο ένα παιδί, σε αντίθεση με πολλές ταινίες όπου ο ενήλικας δρα ως ο σωτήρας της υπόθεσης. Πανέμορφο stop-motion animation που εκμεταλλεύεται την εικόνα της κούκλας τόσο ως μέσο της πλοκής όσο και ως μέσο για την ολική παρουσίαση και την αισθητική της ταινίας. Παίζοντας με το μαγικό, το όμορφο, αλλά και το ανατριχιαστικό και το επικίνδυνο, η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί μια καυστική ιστορία από τον κόσμο του Neil Gaiman που σε δελεάζει από την πρώτη στιγμή να την ακολουθήσεις, σαν ένα μαγικό πορτάκι στην άκρη του σαλονιού σου.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου