When you explain it, it becomes BANAL.

Φιλμ επί τρία: it’s spooky season!

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Φιλμ επί τρία: it’s spooky season!

Και, ναι! Ήρθε η εποχή του τρόμου και της κολοκύθας! Το φθινόπωρο είναι ίσως η αγαπημένη μου εποχή σε όλον τον χρόνο. Να είναι τα χρώματα, ο βροχερός καιρός και τα δροσερά πρωινά και απογεύματα; Ίσως! Ίσως και πάλι να έχει να κάνει με τις τρομακτικές ιστορίες που λέμε στο σκοτάδι. Όταν όλη τη χρονιά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θρίλερ της ανεργίας, της υγείας, των φόρων και της υπαρξιακής κρίσης, τι πιο καθησυχαστικό από το να αφοσιωθούμε σε μια ευρηματική ιστορία φαντασμάτων! Εν τέλει, ένα φάντασμα που επιμένει να μείνει στο σπίτι σου μπορεί να βοηθήσει και στο νοίκι.

 

A Tale of Two Sisters (2003)

Σκηνοθέτης : Jee-Woon Kim

Πού να το βρω: Shudder Amazon Channel, AMC plus

 

Δύο έφηβες αδερφές επιστρέφουν σπίτι ύστερα από ένα διάστημα σε ψυχιατρική κλινική και επανασυνδέονται με τον πατέρα και τη σκληρή μητριά τους. Αυτή η ψυχρή και άβολη επανένωση της οικογένειας συνοδεύεται από μυστήριο, φαντάσματα του παρελθόντος και μια σκοτεινή ιστορία των ηρώων. Εξαιρετική ταινία δράματος και τρόμου που παντρεύει εσωτερικό πόνο και υπερφυσικό κίνδυνο. Ένα σενάριο γεμάτο ανατροπές και τραγικότητα που δίνονται με υπομονή και μαεστρία. Υπέροχα σκηνοθετημένη και πανέμορφη φωτογραφία, γεγονός που σε κάθε σκηνή δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από αυτή, όσο τρομακτική και αν είναι.

 

Babadook (2014)

Σκηνοθέτης: Jennifer Kent

Πού να το βρω: YouTube, Amazon

 

Καταπιεσμένα συναισθήματα, τέρατα που κρύβονται στο υπόγειο, ένα κτήνος που θυμίζει ανθρωπόμορφη κατσαρίδα τριών μέτρων, σκοτεινές γωνίες του σπιτιού ή μια μητέρα μόνη να είναι υπεύθυνη για την ανατροφή του παιδιού της; Τι ακούγεται πιο τρομακτικό; Όλα αυτά είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά αυτής της εξαιρετικής ταινίας τρόμου που στηρίζεται στην υπέροχη ερμηνεία της πρωταγωνίστριας και στο επιβλητικό ύφος απομόνωσης και κοφτερών σκηνικών. Πρόκειται για μια πολύ καλή «χρήση» και ενσωμάτωση του γερμανικού εξπρεσιονισμού στο νέο σινεμά. Περιέργως, πρόκειται και για την πιο αληθινή και ανθρώπινη ιστορία αυτής της λίστας.

 

Malignant (2021)

Σκηνοθέτης : James Wan

Πού να το βρω: Amazon, HBO max, Android TV

 

Γίνεται να απολαύσει κανείς spooky season χωρίς camp; Η ταινία αυτή είναι camp, και αυτό σημαίνει ότι, σίγουρα, δεν είναι για όλους. Αλλά όσοι κατάλαβαν ήδη τι σημαίνει «camp», θα αγαπήσουν αυτή την ευχάριστη έκπληξη του 2021, και όσο λιγότερα ξέρεις για την υπόθεση πριν τη δεις, τόσο το καλύτερο. Νομίζεις ότι θα είναι άλλη μια ιστορία με φονικά φαντάσματα και όμορφες πρωταγωνίστριες, αλλά καταλήγεις με ένα επίτευγμα παραλόγου, ακραίων καταστάσεων και στιλιστικής πινελιάς που, αν και για λίγο κρύβεται πίσω από τη μάσκα «άλλης μιας ιστορίας τρόμου», φανερώνει τα πραγματικά του χρώματα και υπηρετεί μια τρελή, άλογη και σκηνοθετημένη με μαεστρία ιστορία.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου