When you explain it, it becomes BANAL.

Φιλμ επί τρία: κρίνα στο χιόνι

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Φιλμ επί τρία: κρίνα στο χιόνι

Ίσως τα λουλούδια στο χιόνι να είναι μία εικόνα που θα ταίριαζε καλύτερα στον Γενάρη ή τον Φλεβάρη. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο κόσμος αλλάζει, και κυρίως είναι πιο ζεστός, με τις εποχές να έχουν άλλον χαρακτήρα πλέον. Ο συμβολισμός όμως παραμένει ο ίδιος, με υπερθέρμανση του πλανήτη ή χωρίς. Νέα αρχή, ζεστασιά στην παγωνιά, Άνοιξη μετά τον Χειμώνα, ζωή μετά τον θάνατο ή και οποιαδήποτε άλλη μεταφορά αναγέννησης μπορεί κανείς να σκεφτεί. Όλες εκφράζουν την αρχή μιας περιόδου που είναι γεμάτη με ζωντάνια, περιέργεια και όρεξη για ζωή.

 

The Secret World of Arriety (2010)

Σκηνοθέτης: Hayao Miyazaki

Πού να το βρω: Netflix

 

Η Arriety είναι μία σύγχρονη τοσοδούλα, ένα μικροσκοπικό, έφηβο κορίτσι που ζει με την οικογένειά της κρυφά από τους ανθρώπους στο ίδιο τους το σπίτι, παίρνοντας τον ρόλο ενός χαριτωμένου τρωκτικού που ζει κάτω από το δάπεδο. Συχνά εγκαταλείπει την ασφάλεια του σπιτιού της, που βρίσκεται στον «σκελετό» του κτηρίου, για να δανειστεί ζάχαρη και άλλα αγαθά από την ανθρώπινη κουζίνα, όταν η περιέργεια και η όρεξη για το άγνωστο την οδηγούν να δημιουργήσει μία κρυφή φιλία με ένα έφηβο αγόρι. Όμως η φιλία αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την παράδοση των πραγμάτων και βάζει την οικογένειά της σε κίνδυνο. Πανέμορφες εικόνες που λιώνουν στην οθόνη, με την έκφραση της Άνοιξης σε πρώτο πλάνο. Με την πρωταγωνίστρια να είναι τόσο «μικρή», ο δικός της κόσμος είναι χαριτωμένος σαν κουκλόσπιτο, ενώ ο ανθρώπινος είναι εντυπωσιακός και μεγαλοπρεπής. Αυτή η αντίθεση μεγεθών, σε συνδυασμό με τη γλυκιά σκηνοθεσία, δημιουργεί έναν ζεστό και δελεαστικό «μικρό» κόσμο στην εξοχή, όπου όλοι θα θέλαμε να ταξιδέψουμε, έστω για μιάμιση ώρα.

 

Everything Everywhere all at Once (2022)

Σκηνοθέτης: The Daniels

Πού να το βρω: Amazon Prime Video, επιλεγμένοι κινηματογράφοι

 

Μία μεσήλικη μετανάστρια στην Αμερική από την Κίνα, η Evelyn, ακολουθεί μία απλή, μουντή και κουραστική ζωή, χωρίς πάθος ή νόημα, όταν εμπλέκεται ξαφνικά σε μία τρελή και πολυ-κοσμική περιπέτεια που τη βάζει στο κέντρο όχι ενός, αλλά όλων των συμπάντων! Πρόκειται για την ταινία που έχει συζητηθεί περισσότερο το 2022 και που είναι, ναι, απαραίτητο να τη δουν όλοι, για το δικό τους καλό και για το καλό όλης της ανθρωπότητας. Ξεκαρδιστική, φιλοσοφική, τρελή, περίεργη, με υπέροχες ερμηνείες και διάλογο που θα καταλήξει σε μπλουζάκια για το καλοκαίρι, η ταινία διακρίνεται κυρίως για την καρδιά και την ψυχή που φέρει. Οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν μία ιστορία που θα μπορούσε εύκολα να διαλυθεί από την υπερβολή, αλλά, αντιθέτως, τα πάντα είναι δεμένα και συνδεδεμένα υπέροχα μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Michelle Yeoh εκφράζει εξαιρετικά την εξέλιξη της πρωταγωνίστριας από εξαντλημένη μητέρα σε ηρωίδα δράσης που, εν τέλει, ποτέ δεν τα πάει καλά με τη φορολογία.

 

Suspiria (1977)

Σκηνοθέτρια: Dario Argento

Πού να το βρω: Amazon Prime Video

 

Η Suzy είναι μία καινούρια μαθήτρια σε μία πολύ διακεκριμένη σχολή χορού γυναικών στη Γερμανία, όταν πολλές φοιτήτριες αρχίζουν να πέφτουν θύματα δολοφονιών με έντονο το θεατρικό στοιχείο. Το απόλυτο κλασικό neon μυστήριο που στάζει παραμύθι μαζί με αίμα, από έναν μάστερ του είδους, τον Dario Argento. Ο ίδιος έδωσε πολλά στοιχεία στην ταυτότητα των Giallo films που αργότερα εξελίχθηκαν στα πασίγνωστα slasher, με τους γυναικείους χαρακτήρες, τον μυστηριώδη δολοφόνο, τα υπέροχα σκηνικά και τη χαρακτηριστική μουσική που χαράζει κάθε θεατή. Υπέροχα ζουμερό και ανατριχιαστικό έργο που δεν πρέπει να λείπει από καμία ταινιοθήκη και που ορίζει τα χρώματα και τα σκηνικά ως ξεχωριστό χαρακτήρα στην ταινία. Το στοιχείο του παραμυθιού είναι ιδιαίτερα έντονο στο συγκεκριμένο φιλμ, με την αθώα ηρωίδα να περνάει στην «ενηλικίωση» μέσα από αρκετά αιματηρές συνθήκες.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου