When you explain it, it becomes BANAL.

Φιλμ επί τρία: μια καλοκαιρινή νύχτα

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Φιλμ επί τρία: μια καλοκαιρινή νύχτα

Οι τυχεροί αυτό το καλοκαίρι γυρνάνε από τη θάλασσα μετά από μια μέρα γεμάτη ήλιο, κάψιμο, αλάτι, λίγα θαλασσινά με πολλές τηγανητές πατάτες και ίσως μια έντονη αίσθηση εξάντλησης. Οι άτυχοι έχουν την ίδια κατάληξη, αλλά διαφορετικό ταξίδι, που μάλλον περιλαμβάνει εργασιακή απασχόληση χωρίς air-condition, αλλά με πολύ ιδρώτα, ή ανεργία και βαρετό εγκλεισμό στο σπίτι με τους γονείς, για να αποφύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες. Μην ξεχνάμε την υπερθέρμανση, που κάθε φορά γίνεται και λίγο χειρότερη. Αλλά ας γυρίσουμε στη ρομαντικοποίηση και την απόλαυση του καλοκαιριού, που γίνεται πιο εύκολη ίσως, αφού πέσει ο ήλιος. Με τη σιγή και τη δροσιά της νύχτας, τη χαλάρωση κάτω από τα άστρα, μια κρύα μπύρα στο χέρι ή ένα παγωτό, αυτές είναι τρεις προτάσεις ταινιών που θα μπορούσε κανείς να απολαύσει, ανεξαρτήτως των πρωινών του υποχρεώσεων.

 

Spirited Away (2001)

Σκηνοθέτης: Hayao Miyazaki

Πού να το βρω: Netflix

 

Η πιο μαγική επιλογή της βραδιάς, που μας ταξιδεύει σε έναν ονειρικό και φαντασμαγορικό κόσμο γεμάτο πνεύματα, σπα, τρένα πάνω στη θάλασσα και δελεαστικά πιάτα. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων πέφτει στα χέρια του Miyazaki και ο ίδιος κεντάει ένα εφευρετικό παραμύθι γεμάτο ιαπωνική κουλτούρα και μυθολογία, βάζοντας στο κέντρο μια ιστορία ωρίμανσης από την παιδικότητα στην εφηβεία. Ένα μικρό κορίτσι, η Chihiro, παρασύρεται και εγκλωβίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο πνευμάτων, ενώ οι γονείς της έχουν μεταμορφωθεί σε γουρούνια αφήνοντάς τη μόνη να αντεπεξέλθει σε μια νέα μαγική, αλλά και ξένη πραγματικότητα. Γνωρίζει πολλούς επινοητικούς χαρακτήρες και αναπτύσσει σχέσεις βάθους και κατανόησης. Είναι ένα αριστούργημα που έχει δημιουργηθεί με πολλή εργατικότητα και αγάπη για το μέσο, και αυτό ξεχειλίζει σε κάθε πλάνο, ενώ πυρήνας του είναι τα άγχη και οι φόβοι ενός μικρού κοριτσιού που εξελίσσονται σε θάρρος και περιέργεια για το καινούριο.

 

The Triangle of Sadness (2022)

Σκηνοθέτης: Ruben Östlund

Πού να το βρω: Hulu, Prime Video, Apple TV

 

Σε αυτή την καυστική και απόλυτα επικριτική μαύρη κωμωδία η ταξική ιεραρχία και η σχέση του 1% με το 99% έρχονται σε πρώτο πλάνο. Χωρισμένη σε τρεις πράξεις σαν αρχαία τραγική παράσταση, αφεντικά και δούλοι του σήμερα στριμώχνονται σε ένα πολυτελές σκάφος με στόχο την καλοκαιρινή απόδραση για τους πρώτους, που καταλήγει καταστροφικά σε ένα απομονωμένο νησί. Η επιβίωση πλέον παίρνει προτεραιότητα και οι ρόλοι ανατρέπονται, με την κοινωνική πυραμίδα να γυρνάει ανάποδα, δίνοντας την εντύπωση ενός θεάτρου του παραλόγου. Έξυπνο, αστείο, άβολο και αρκετά επικεντρωμένο στην κριτική του, το έργο κρατά έναν επιφανειακά χαλαρό και δροσερό χαρακτήρα, ενώ σηκώνει τον καθρέφτη στην ταξική και οικονομική πραγματικότητα του σήμερα.

 

Jaws (1975)

Σκηνοθέτης: Steven Spielberg

Πού να το βρω: Netflix

 

Και γυρνάμε σε κάτι κλασικό, που έχει λάβει αυτή την αναγνώριση απολύτως δικαιολογημένα. Η συγκεκριμένη ταινία είναι επίσης η καλύτερη επιλογή για αυτούς που δεν μπορούν να επισκεφτούν τα θαλασσινά νερά αυτό το καλοκαίρι, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι το έργο εμπνέει φόβο για το άγνωστο ή αιματηρά γνωστό του βυθού. Πρόκειται για ένα αριστούργημα που γέννησε την εμπορική ταινία του καλοκαιριού και που μελετάται μέχρι σήμερα σε τάξεις σκηνοθεσίας και μοντάζ. Καθώς τα χρόνια περνούν, πολλές κλασικές ταινίες αρχίζουν να μένουν στο παρελθόν από τη νέα γενιά, ενώ, ιδιαίτερα για αυτούς που δεν έχουν δει τη συγκεκριμένη, αυτή τη σεζόν είναι μια τέλεια ευκαιρία να γνωρίσουν τον καρχαρία της καρδιάς μας.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου