When you explain it, it becomes BANAL.

Φιλμ επί τρία: τα κορίτσια του Μάη

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Φιλμ επί τρία: τα κορίτσια του Μάη

Για πολλούς ο Μάης είναι ο μήνας της απόλαυσης. Η γη είναι πιο γόνιμη από ποτέ, με τους καρπούς της ζουμερούς και ώριμους στο πιάτο για κάθε φαγοπότι του Διονύσου και με την απόλυτη υποταγή στην ηδονή, την ομορφιά, την τρέλα και τον πειρασμό. Η όλη περίοδος έχει έντονο το στοιχείο της θηλυκότητας με την ίσως πιο παραδοσιακή της εικόνα, καθώς σε πρώτο πλάνο είναι η γέννηση της νέας φύσης και η απελευθέρωσή της από την καταπίεση του χειμώνα.

 

Pearl (2022)

Σκηνοθέτης: Ti West

Πού να το βρω: Amazon Prime Video

 

Έτος 1918. Η Pearl, μία νεαρή και φιλόδοξη κοπέλα, ζει καταπιεσμένα με τους γονείς της σε μια απομονωμένη φάρμα, ενώ περιμένει τον σύζυγό της να γυρίσει από τον πόλεμο και κάνει όνειρα να γίνει ξακουστή χορεύτρια. Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι καραμελωμένα σαν ζαχαρωμένο μήλο, με τη ζωντάνια και το χρώμα κόκκινο να παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που δανείζεται στοιχεία από το παλιό, λαμπρό Hollywood και παρουσιάζει με φωτεινότητα και γοητεία τα «εγκλήματα» και την πτώση της ηρωίδας στην τρέλα, μέσα από την εμμονή της για αποδοχή και αναγνώριση. Η ηθοποιός Mia Goth δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία που κουβαλάει το έργο και το σπρώχνει σε ένα ανώτερο επίπεδο, καθώς καθηλώνει και μαγνητίζει με κάθε σκηνή, καταφέρνοντας να προκαλέσει συναισθήματα λύπησης, ταύτισης, κωμικότητας και ταυτόχρονα τρόμου στον θεατή.  

 

Paprika (2006)

Σκηνοθέτης: Satoshi Kon

Πού να το βρω: Netflix

 

Τρεις επιστήμονες κατασκεύασαν μία συσκευή που μπορεί να προβάλλει και να καταγράφει τα όνειρα, με στόχο την ψυχοθεραπεία, όταν με μυστήριο τρόπο πέφτει στα χέρια τρίτου με τρομακτικές συνέπειες. Όνειρα και πραγματικότητα, ασυνείδητο και συνειδητό, το εγώ και το υπερεγώ είναι λίγες από τις θεματικές που δεν θα μπορούσαν να δοθούν με τόση μαεστρία από καλύτερο σκηνοθέτη από τον Satoshi Kon. Ο ίδιος συνδυάζει φαντασμαγορικές και σουρεαλιστικές εικόνες μέσα στο χρώμα, τη μουσική και την κίνηση με έξυπνο και ευρηματικό μοντάζ, προσφέροντας κίνδυνο και παιχνίδι σε μια ιστορία που εν τέλει αφορά την ταυτότητα. Καθηλώνει τον θεατή, ενώ καταφέρνει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, με νέες τεχνολογίες και AI που φέρνουν ερωτήματα ηθικής στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας σήμερα. Η ιδέα ότι ο τρελός και πλούσιος κόσμος των ονείρων και του υποσυνείδητου μπορεί να ξεχειλίσει και να γίνει πραγματικότητα ως τρομοκρατική ενέργεια προσδίδει έναν επιπλέον αέρα γοητείας σε αυτό το αριστούργημα.

 

Τhe Handmaiden (2016)

Σκηνοθέτρια: Park Chan-Wook

Πού να το βρω: Amazon Prime Video

 

Στην Κορέα το 1930 μία νεαρή κοπέλα γίνεται η νέα καμαριέρα μιας πλούσιας και όμορφης Ιαπωνίδας λαίδης που ζει απομονωμένα στην εξοχική της έπαυλη. Η ιστορία βαθαίνει πολύ περισσότερο, με ίντριγκα και πανέξυπνη πλοκή, καθώς τα φαινόμενα απατούν και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Το ίδιο το έργο, αν και σε πρώτη επαφή μοιάζει δράμα ψυχολογικού θρίλερ, στην πραγματικότητα είναι μία απόλυτα ρομαντική ιστορία που συνδιαλέγεται με τη θέση της γυναίκας, τη σεξουαλικότητα και τη δύναμη του εαυτού. Το σενάριο και η σκηνοθεσία δίνονται τόσο ποιητικά όσο και αισθησιακά μέσα από ευρηματικές αφηγηματικές τεχνικές και πανέμορφα πλάνα που θυμίζουν εικαστικούς πίνακες. Οι δύο πρωταγωνίστριες διακρίνονται για τις πολύ ευαίσθητες, αλλά και δυναμικές ερμηνείες τους και σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή, καθώς ανυπομονείς για την κάθαρση και την απελευθέρωσή τους μέσα από τον έρωτα που μοιάζει με νερό στην έρημο.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου