When you explain it, it becomes BANAL.

Φιλμ επί τρία: τέλος καλοκαιριού

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Φιλμ επί τρία: τέλος καλοκαιριού

Πάντοτε θεωρούσα πως ο Σεπτέμβριος είναι μια ιδιαίτερη περίοδος. Έχουμε το τέλος μια ανέμελης, ζεστής και ίσως βαρετής, για κάποιους, καθημερινότητας και την αρχή μιας έντονης αλλαγής. Από την εξεταστική μέχρι το τέλος της άδειας και την επιστροφή στη δουλειά, θα μπορούσαμε να το δούμε πιο ρομαντικά και να πούμε πως όλοι μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες. Αν θέλουμε, εκτός από τον ρομαντισμό, περνάμε και στην ποίηση και σκεφτόμαστε το τέλος του καλοκαιριού σαν μια ιστορία ενηλικίωσης, αλλαγής και τέλους της αθωότητας. Ή, πολύ πιο απτά, θέλουμε να δούμε κάτι ενδιαφέρον και ευχάριστο, για να αποφύγουμε όσο γίνεται τη νέα πραγματικότητα.

 

Millennium Actress (2002)

Σκηνοθέτης : Satoshi Kon

Πού να το βρω: iTunes, Amazon

 

Τα όρια εξιστόρησης, πραγματικότητας και ρόλων γίνονται ένα σε αυτό το πανέμορφο και ευαίσθητο αριστούργημα του Satoshi Kon. Ο δημιουργός σε κάθε καλλιτεχνικό του εγχείρημα εμβαθύνει στους πολλαπλούς ρόλους που μπορεί να έχει ένας χαρακτήρας στην κοινωνία και στην προσωπική του ζωή. Στη συγκεκριμένη ταινία ακολουθούμε τη ζωή μιας πετυχημένης ηθοποιού μέσα από τους ρόλους της ζωής της. Περνάμε από την αθωότητα στην ενηλικίωση και στο τέλος της με έναν τρόπο που δεν βλέπουμε πουθενά αλλού. Θα σας συνεπάρουν το μοντάζ, οι εικόνες και οι μοναδικοί χαρακτήρες. Το κάθε μέσο δημιουργίας της ταινίας χρησιμοποιείται άριστα και στο έπακρο, για να στηρίξει την ιστορία και τη θεματική. Υπέροχα δημιουργική και «έξυπνη» ιστορία, γεμάτη καρδιά.

 

Departures / Okuribito (2008)

Σκηνοθέτης: Yojito Takita

Πού να το βρω: Amazon, Google play, YouTube

 

Πρόσφατα αντιμέτωπος με την ανεργία, ένας νεαρός τσελίστας βρίσκει δουλειά σε γραφείο κηδειών και αναλαμβάνει να προετοιμάζει τους νεκρούς για το τελευταίο τους ταξίδι. Υπάρχει μια συγκινητική ησυχία σε αυτή την ταινία που σε κάνει να επαναπαυτείς στην πραγματικότητά της. Αληθινή και όμορφη, η ταινία σε κρατάει μαζί της μέχρι το τέλος και ίσως και πολύ μετά. Οι χαρακτήρες έρχονται αντιμέτωποι με τις αναχωρήσεις της ζωής και μαζί τους προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε αυτό το κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων που μένουν να συνδέονται εν τέλει μόνο από αγάπη.

 

Veronica (2017)

Σκηνοθέτης : Paco Plaza

Πού να το βρω: Netflix

 

Ταινία τρόμου που ακολουθεί ένα έφηβο κορίτσι στην προσπάθειά της να προστατέψει την οικογένειά της από μία πολύ επικίνδυνη οντότητα. Ίσως να μην είναι η πιο τρομακτική ταινία που μπορεί να δει κανείς, αλλά εικόνες, αισθητική και στιγμές της σίγουρα θα μείνουν μαζί σας μετά το τέλος της. Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και στηρίζεται σε αυτή την λεπτομέρεια, για να προκαλέσει το αίσθημα του κινδύνου. Στο επίκεντρο πάντα παραμένει η νεαρή Βερόνικα που σηκώνει όλο το βάρος της ευθύνης από τον γύρω κόσμο της και πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόωρη ενηλικίωση της στην προσπάθεια να μεγαλώσει και να προστατέψει τα μικρότερα αδέρφια της.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου