When you explain it, it becomes BANAL.

Φιλμ επί τρία: χριστουγεννιάτικο mood

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Φιλμ επί τρία: χριστουγεννιάτικο mood

Tokyo Godfathers (2022)

Σκηνοθέτης: Satoshi Kon

Πού να το βρω: Netflix

 

Τρεις άστεγοι στη καρδιά του Τόκυο, παραμονή των Χριστουγέννων, βρίσκουν ένα παρατημένο μωρό στα σκουπίδια, την Κιγιόκο. Με λίγα στοιχεία και πολύ διασκεδαστικές και αληθινές προσωπικότητες ξεκινάνε μια γιορτινή περιπέτεια, για να βρουν τους γονείς του τυχερά άτυχου νεογνού. Ακολουθούμε τους απόλυτα αντισυμβατικούς πρωταγωνιστές μέσα από ένα ευρηματικό, έξυπνο, αστείο, αλλά και συγκινητικό σενάριο και μια στοχευμένη σκηνοθεσία που δεν σταματά να κρατά τον θεατή προσκολλημένο στην οθόνη. Η ιστορία μοιάζει αρχικά απλοϊκή, αλλά σε κερδίζει σχεδόν αμέσως σε ένα έργο αρκετά πιο σφιχτό και συγκρατημένο στην «πραγματικότητα» σε σύγκριση με την υπόλοιπη δουλειά του σκηνοθέτη Satoshi Kon. Απολαυστική και γεμάτη κοινωνική παρατήρηση, αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες που μπορεί κάποιος να απολαύσει κατά τη διάρκεια των γιορτών, παρά το «αντι-γιορτινό» της εξώφυλλο.

 

Black Christmas / Stranger in the House (1974)

Σκηνοθέτης: Bob Clark

Πού να το βρω: Amazon

 

Τρόμος και χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι ένας νόστιμος συνδυασμός. Το γιορτινό στοιχείο συνδυάζεται με το φονικό και δίνονται μαζί μέσα από το όμορφο χιόνι που τα καλύπτει όλα, τα χρωματιστά φωτάκια που επαναπαύουν, μαγεύουν και οδηγούν τους χαρακτήρες σε απόλυτο κίνδυνο, και φυσικά τις κατά συρροή δολοφονίες. Ένα από τα πρώτα slasher του Hollywood που ενέπνευσε την ταινία Halloween, άλλο ένα εγχείρημα τρόμου που επίσης εκμεταλλεύεται το φόντο μιας καθιερωμένης γιορτής! Ένας δολοφόνος βάζει στο στόχαστρο μια κολεγιακή αδελφότητα νέων γυναικών, όπου οι διαφορετικοί χαρακτήρες και οι προσωπικότητές τους γεμίζουν το κάδρο όσο και τα χρωματιστά φώτα που διακοσμούν το σπίτι. Μία-μία βρίσκουν το τέλος τους, με τον κλοιό να σφίγγει την πρωταγωνίστρια σε κάθε σκηνή όλο και περισσότερο. Ένα απόλυτα κλασικό έργο που αξίζει για πιο τσουχτερά Χριστούγεννα.

 

Little Women (2019)

Σκηνοθέτρια: Greta Gerwig

Πού να το βρω: Amazon

 

Από ένα κλασικό slasher με γυναικείους χαρακτήρες να παλεύουν για επιβίωση περνάμε σε γυναικείους χαρακτήρες που προσπαθούν να εξελιχθούν σε μια περιοριστική κοινωνία. Πρόκειται για ένα κλασικό και διαχρονικό λογοτεχνικό αριστούργημα εποχής, εκμοντερνισμένο υπέροχα στην πιο πρόσφατη κινηματογραφική μεταφορά του. Τέσσερις αδερφές απόλυτα μοναδικές και διαφορετικές, αλλά δεμένες, προσπαθούν να επιτύχουν τις προσωπικές τους προσδοκίες. Μεγάλο κομμάτι της ταινίας διακοσμείται από ένα χριστουγεννιάτικο γοητευτικό πέπλο, ενώ οι δυνατές ερμηνείες, τα σκηνικά, κουστούμια και το σενάριο επιμένουν στον διαχρονικό και προσωπικό χαρακτήρα του έργου. Δίνεται η οπτική του κάθε χαρακτήρα με ζεστασιά, αγάπη, θλίψη, αλλά και καυστικότητα, ενώ παρακολουθούμε τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής αυτών των ανθρώπων.


Μοιράσου το με αγαπημένους σου