When you explain it, it becomes BANAL.

Στο Τρόοδος, αδερφές μου, στο Τρόοδος

Το thumbnail του άρθρου με τίτλο Στο Τρόοδος, αδερφές μου, στο Τρόοδος

Αγαπητά μου όντα, καλώς ήρθατε σε ένα ακόμα «Ταξιδεύοντας με τον Eleftherium». Έπειτα από ένα διάστημα απουσίας μου λόγω δουλίτσας, είμαι πάλι εδώ να σας πάρω και να σας σηκώσω! Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε στην Κύπρο, στην οροσειρά του Τροόδους, στο τρίτο πρόγραμμα Erasmus+ Youth Exchange στο οποίο συμμετείχα, μαζί με άλλους 39 νέους ανθρώπους από την Ισπανία, την Ιταλία, την Εσθονία, τη Σουηδία, την Πολωνία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Θυμάμαι πως, μόλις φτάσαμε με την ελληνική ομάδα στο Αεροδρόμιο της Πάφου, είχα βάλει στα ακουστικά να ακούω Άννα Βίσση έτσι, για να τιμήσω την κυπριακή παράδοση. Μιλώντας για παράδοση, όμως, το πρόγραμμα αυτό έγινε μόλις πέντε μήνες μετά τη 2η θέση της Κύπρου στη Eurovision, με την Ελένη Φουρέιρα και το τραγούδι Fuego, οπότε ήταν αδύνατον να πάω στο νησί της Αφροδίτης χωρίς να ξέρω τη χορογραφία! Μου αρέσει η παράδοση, φαίνεται!

Η ανταλλαγή νέων πραγματοποιήθηκε στο χωριό Δύμες, το οποίο έχει μόλις 165 κατοίκους! Αν θέλετε να πάτε κάπου και να ηρεμήσετε πραγματικά, οι Δύμες είναι η καλύτερη λύση. Το στολίδι του χωριού είναι οι κάτοικοι, μονίμως με ένα χαμόγελο στα χείλη και μονίμως να σου προσφέρουν φαγητό, νερό και –κυρίως– αγάπη. Επίσης, το μοναδικό εστιατόριο του χωριού, το οποίο είναι και μπαρ και κέντρο νεολαίας και χώρος οπτικοακουστικών παιχνιδιών, σερβίρει τρομερά πεντανόστιμο φαγητό και φοβερές μηλόπιτες.

Δίπλα από τις Δύμες υπάρχουν δύο περιοχές που θα τις αποκαλούσα «κρυφά διαμαντάκια». Αυτές είναι η Κυπερούντα και –κυρίως– ο Αγρός. Ειλικρινά, δεν έχω δει πιο παραδοσιακά μέρη. Φτιάχνουν τα πάντα, όπως τους έμαθαν οι προηγούμενες γενιές τους. Από χειροποίητα γλυκά μέχρι και προϊόντα από τριαντάφυλλα. Και ναι, δεν γίνεται να πάτε στον Αγρό και να μη φάτε χειροποίητο γλυκό από τριαντάφυλλο (Eleftherium approves that 100%). Μην ξεχνάτε κάτι πολύ βασικό: τα γλυκά δεν παχαίνουν, ομορφαίνουν!  

Φίλες, φίλοι, φίλα, μέχρι το επόμενο άρθρο, «ατουταλέ», «ορεβουάρ» και «μπον βουαΓΙΑΖΖΖ»!


Μοιράσου το με αγαπημένους σου